Log inRegister

Editorial articles / Society (page 1 of 24)

All (1614)   DS (219)   Society (260)   Culture (729)   International (35)   Shopping (55)  

Society 19 feb 15:41 by David

Delta i studie om sexualitet och autism

Har du diagnostiserad eller självidentifierad autism och en vilja att prata om din sexualitet? Delta gärna i en studie som utförs vid Örebro Universitet!

Read more »

Society 10 feb 16:13 by David

Överväger du, en anhörig eller en vän egenremiss till transvården? Gör det direkt!

I olika kanaler meddelar transaktivister att möjligheten att skicka egenremiss till transvården snart kommer tas bort. Det innebär att om du, en vän eller anhörig funderar på att skicka egenremiss till transvården så är det hög tid att göra det direkt. Det går alltid att hoppa ur kön, men att hoppa in kommer framöver att bli svårare. Det har inte meddelats något exakt datum för förändringen. (DS har inte verifierat/undersökt detta närmare, men varnar ändå eftersom tid kan vara en kritisk faktor.)

Mer information och egenremiss-blanketter: Du kan läsa mer om utredningsprocessen här. Specifikt för Östergötland, läs här. Specifikt för Anova i Stockholmsregionen: Klicka här för egenremiss-blankett som du själv fyller i och skickar in.

Society 5 jan 15:22 by David

Har du Grindr? Var med i studie om analsex

Använder du Grindr? Intervjupersoner sökes till en studie om analsex. Studien utförs av Södertörns högskola.

Läs mer om studien »

Society 2 oct 2023 by David

Enkät om sex, dejting och adhd

Det saknas information om hur adhd påverkar dejting och sex. En kommande bok vill ändra på detta och söker röster från personer med adhd och deras partners. Vill du bidra genom att besvara en enkät? Klicka här för att läsa mer och komma till enkäten.

Society 15 sep 2023 by David

Ingen ny lag om korrigering av juridiskt kön

Juridiskt kön är en markör i folkbokföringsregistret. Sverige har varit sist i Norden med att basera detta på självbestämmande. Den som vill ändra juridiskt kön i Sverige måste i nuläget genomgå en komplicerad process som tar upp till sex år. FN och Europarådet har gett tydliga besked om att det bör vara en enkel administrativ process. Inga negativa effekter har noterats i grannländerna. Ändå gav Kristdemokraterna (KD) idag beskedet att de är emot en förenkling, varpå regeringen inte lägger fram något lagförslag om detta. KD menar att eftersom många transpersoner mår dåligt så ska inte korrigering av juridiskt kön underlättas (!).

Read more »

Society 30 jul 2023 by David

Stockholm Pride 31 jul – 5 aug

Stockholm Pride är på gång. Den 31 juli till den 5 augusti firar festivalen 25-årsjubileum med temat Fira mångfalden. Pride House (Clarion Hotel på Södermalm) har öppet måndag till fredag med gratis entré. Pride Park öppnar på onsdagen. Den stora paraden äger rum på lördagen. En hel del programpunkter finns här i Darksides kalendarium. Hela programmet hittar du här. Happy Pride önskar Darkside!

Society 22 jun 2023 by David

Examensarbete från Stockholms universitet: Att förhålla sig till fetischistisk sexualitet

Fetischism återges ofta utifrån gammal patologi eller andra sexualiserande eller osynliggörande sätt. Det gör det svårt att förhålla sig till fetischistisk sexualitet; det försvårar för fetischister som grupp och det hindrar ett samhälleligt medvetande om sexuell mångfald. Ett examensarbete vid Stockholms universitet undersöker hur vi kan förhålla oss till fetischistisk sexualitet på konstruktiva sätt. Som bakgrund görs nerslag i objektifieringsdebatt, i feministisk teori och hos Stockholm Pride. Arbetet granskar vilka diskursiva effekter som olika budskap ger och undersöker konstruktiva förhållningssätt – relevant för forskning, representation och sexualupplysning kring fetischistisk sexualitet. Du kan läsa abstract och fulltext här.

Society 7 jun 2023 by David

Drag Queen Story Hour tilldelas RFSU-priset

Årets RFSU-pris tilldelas Drag Queen Story Hour, som sedan sju år erbjuder normkreativa sagostunder för barn. Priset delades ut under RFSUs kongress med motiveringen:
"Vi lever i ett samhälle där konservativa normer fortfarande begränsar vardagen och drömmar för många barn och unga. Vi behöver fler förebilder, berättelser och platser som ger barn och unga möjlighet att på sina egna villkor utforska verkligheten bortom fantasilösa normer. [..] Med sagan som utgångspunkt och med bibliotek som arena har Drag Queen Story Hour på ett inspirerande sätt gett fler barn och unga en större frihet att drömma och forma sina liv på sina egna villkor."
Grattis och väl jobbat Drag Queen Story Hour! Läs mer hos RFSU

Society 6 jun 2023 by David

West Pride i full gång

West Pride i Göteborg är i full gång. Hela veckan ges samtal, föredrag, sociala träffar och fester. Den stora Drag & Burlesquegalan äger rum på fredagskvällen; Prideparaden går genom Göteborg på lördagen. I paraden går bland andra Darkside-deltagare och Polyföreningen. Under eftermiddagen kan du även delta i repmys med grill i slottsskogen - pride edition. Hela programmet kan du se här. Glad West Pride!

Society 24 may 2023 by David

24 maj lyfter vi Pansexualitet – Attraktion och åtrå oberoende av kön

Dagens sexualnorm förutsätter att sexualitet ska ha att göra med kön – Och kön förväntas också vara på vissa sätt. Dessa föreställningar begränsar förståelsen för hur vi kan vara som människor. Därför är det viktigt att synliggöra och lyfta grupper som marginaliseras av dessa normer. I detta kan vi tala om pansexualitet – attraktion och åtrå oberoende av kön. Den 24 maj är Pansexual and Panromantic Awareness Day, en dag för att lite extra uppmärksamma och visa solidaritet med pansexuella och panromantiska personer.

Fortsättning: Läs hela artikeln


« Previous     Next »