Redaktionella artiklar / Samhälle (sida 1 av 25)

Alla (1514)   Darkside (204)   Samhälle (243)   Kultur (703)   Internationellt (35)   Shopping (53)  

Om du vill tipsa om nyheter eller händelser, delge pressreleaser, har skrivit en bra artikel eller partyrecension, söker intervjuer etc., vänligen kontakta

Samhälle 23 maj 12:40 av David

24 maj lyfter vi Pansexualitet – Attraktion och åtrå oberoende av kön

Dagens sexualnorm förutsätter att sexualitet ska ha att göra med kön – Och kön förväntas också vara på vissa sätt. Dessa föreställningar begränsar förståelsen för hur vi kan vara som människor. Därför är det viktigt att synliggöra och lyfta grupper som marginaliseras av dessa normer. I detta kan vi tala om pansexualitet – attraktion och åtrå oberoende av kön. Den 24 maj är Pansexual and Panromantic Awareness Day, en dag för att lite extra uppmärksamma och visa solidaritet med pansexuella och panromantiska personer.

Läs mer »

Samhälle 21 maj 09:39 av David

Min sexualitet, min rätt: Lyfter lust och njutning hos personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom

För att synliggöra positiva erfarenheter av sexualitet, lust och njutning hos personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom har ett projekt lanserats: Min sexualitet – min rätt. Projektet efterfrågar tankar och berättelser om sexualitet. I detta kan det ses som viktigt att även ickenormativa berättelser representeras. Du får själv vara med och bestämma vad du vill berätta om och på vilket sätt du vill dela dina erfarenheter – Kanske kan du berätta ditt roligaste minne? Ditt mest spännande äventyr? Din dråpligaste historia? Maila till minsexualitet@funktionsratt.se. Projektet drivs av Funktionsrätt Sverige i samarbete med RFSU. Läs mer

Samhälle 31 mar 17:59 av David

Transgender Day of Visibility

Idag, den 31 mars, är Transgender Day of Visibility – en dag för att lite extra lyfta fram, synliggöra och erkänna transpersoner och deras situation; QX pekar på 10 kända svenskar som är öppet trans. Som FPES - föreningen för transpersoner uppmanar: Var den du är, vem det än är - det är mångfalden som gör det!

Samhälle 23 feb 09:53 av David

Förtroende, diskretion, vänskap - Informationspraktiker för erotiska minoriteter 1975-1995

Petra Hansson har vid Uppsala universitet skrivit en masteruppsats som ger en inblick i hur det var förr i den subkultur som idag kan kallas BDSM- eller kinkkultur, betitlad Förtroende, diskretion, vänskap - Informationspraktiker för erotiska minoriteter 1975-1995. Uppsatsen skildrar en tid då det var förenat med betydligt mer bestyr att hitta likasinnade än vad det är idag. Darkside har fått tillfälle till en intervju med författarinnan.

Läs mer »

Samhälle 7 feb 13:18 av David

Hovrätten om BDSM: Samtycke gäller alltid

Hovrätten för övre Norrland har nyligen förtydligat praxis gällandes BDSM. Föga förvånande konstateras att sedvanlig sexualetik gäller oavsett vilken form som en persons sexuella praktiker antar. Sexuella handlingar som utförs inom ramen för en överenskommelse om dominans och undergivenhet måste vara frivilliga från båda parter. "Även inom BDSM kan en person således när som helst ångra sitt beslut att delta i en sexuell handling. Det ansvar som den som utför en sexuell handling mot någon annan person har, att förvissa sig om att den andra personen vill delta, åligger särskilt en person med dominant roll", skriver Hovrätten. Läs mer

Samhälle 17 dec 2021 av David

Club Abzint för Musikhjälpen

Club Abzint samlar in pengar för Musikhjälpen fram till söndag. Hjälp till för en värld utan barnarbete! Club Abzint @ Musikhjälpen

Samhälle 20 nov 2021 av David

Transgender Day of Remembrance

Idag, 20 november, är Transgender Day of Remembrance. Minns de bortgångna och kämpa för de levande.

Samhälle 25 sep 2021 av Alfie

Förr kyrkan, sedan Freud, idag starka normer: En granskning av nutidens marginalisering av sexuella minoriteter

Samtiden genomsyras av starka normer som styr hur vi tänker kring sexualitet. Detta skapar hierarkier där vissa grupper ges fördelar medan olika minoriteter marginaliseras. Men hur ser dagens normer ut egentligen, finns det någon kamp kvar nu när regnbågsflaggor vajar lite överallt? Ja, det gör det definitivt. David Jatko studerar ämnet akademiskt och avhandlar nutida sexualitetsnormer i ett examensarbete vid Stockholms universitet.

Läs mer »

Samhälle 21 feb 2021 av David

Fetischpodden i Västerås närradio 93.7 MHz

Fetischpodden har börjat sändas regelbundet i Västerås närradio, 93.7 MHz. Nya avsnitt sänds varannan vecka på torsdagar kl 19.00 och på söndagar kl 15.00. Du kan även lyssna på Fetischpodden på Fetischpoddens webbsida, Spotify, Podomatic eller andra ställen där poddar finns.

Samhälle 14 dec 2020 av David

Rättighetsikonen Svein Skeid bortgången

Läderkultursprofilen och rättighetsförkämpen Svein Skeid har gått bort i hjärtinfarkt, 70 år gammal. Svein var genom organisationen ReviseF65 under flera decennier drivande i den avpatologisering av fetischism och sadomasochism som 2018 ledde fram till att Världshälsoorganisationen tog bort motsvarande diagnoser globalt. Svein var också drivande i den lokala norska läderkulturen och syntes ofta i media. Han blev hyllad på scen i Kinkykvarteret på Stockholm Pride 2018. Det är svårt att överskatta Sveins och Revise F65s betydelse för sexuella minoriteter. Världen har mist ett skinande ljus.

Läs mer »


« Föregående     Nästa »
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2022  
Darkside är internationellt känt som Fetopia.