Logga inBli medlem
Redaktionella artiklar:   Alla (1594)   Darkside (212)   Samhälle (257)   Kultur (725)   Internationellt (35)   Shopping (53)

Kultur 9 jun 2011 av David

Läder - inte bara läder

I begynnelsen var det mörker, av den fattiga intetexisterande sorten och inte av den gemytliga typ som en dungeon bjuder på. I mitten av 1900-talet började sedan det vi idag känner som läderkulturen växa fram.

Efter andra världskriget började ett frö till en läderscen gro i San Fransisco, en av vår kulturs mer tongivande vaggor. Ur bikerkulturen kom kämpande läderbögar som bröt mark för oss alla. I ursprungskulturen hölls det strikt på traditioner och roller. I vågor har sedan kulturen förändrats, både uttrycks- och värderingsmässigt, och svallat över världen. Med lite god vilja kan man titta på kulturförändringsvågorna på en karta och känna igen deras karaktär och förutspå vart de lokala kulturerna kan föras. En kulturvåg som nådde Sverige vid det senaste sekelskiftet kallas ofta "new guard" och kännetecknas av mindre strikta regler och roller och en mer anarkistisk hållning gentemot sexualitet.

Även om vår kultur inte är helt uniform finns det symboler och termer som förenar. När utomstående i mitten av 1900-talet betraktade de sadomasochister, fetischister, transpersoner, kinksters, queera och andra som befolkade vår kultur, blev det visuella uttrycket det mest påtagliga som de började benämna kulturen efter. Eftersom gummi och PVC inte var så spritt på den tiden, blev det läderkulturen. Flaggan för kulturen började i folkmun kallas läderflaggan. Många som såg kulturen som ett sätt att vara och umgås byggde upp nära, förtrogna, familjeliknande relationer och termen läderfamilj blev till. (Ännu har inte någon stor svensk dagstidning belyst läderfamiljen för allmänheten med samma intensitet som regnbågs- och polyfamiljen, men termen sprids sakta men säkert.)

För att slippa den krångliga, tungvrickande harangen "sadomasochist-bondage-kinkster-queer-kulturen" - som dessutom alltid blir exkluderande om man inte fyller ett A4 med termer - vill Darkside hedra det ursprungliga begreppet läderkulturen. Därför står det "välkommen till läderkulturens community" och därför vajar vi den blåsvartrandiga flaggan på förstasidan.
David
9 jun 2011

Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2023