Log inRegister

Editorial articles / Society (page 2 of 25)

All (1644)   DS (222)   Society (266)   Culture (738)   International (35)   Shopping (55)  

Society 15 sep 2023 by David

Ingen ny lag om korrigering av juridiskt kön

Juridiskt kön är en markör i folkbokföringsregistret. Sverige har varit sist i Norden med att basera detta på självbestämmande. Den som vill ändra juridiskt kön i Sverige måste i nuläget genomgå en komplicerad process som tar upp till sex år. FN och Europarådet har gett tydliga besked om att det bör vara en enkel administrativ process. Inga negativa effekter har noterats i grannländerna. Ändå gav Kristdemokraterna (KD) idag beskedet att de är emot en förenkling, varpå regeringen inte lägger fram något lagförslag om detta. KD menar att eftersom många transpersoner mår dåligt så ska inte korrigering av juridiskt kön underlättas (!).

Read more »

Society 30 jul 2023 by David

Stockholm Pride 31 jul – 5 aug

Stockholm Pride är på gång. Den 31 juli till den 5 augusti firar festivalen 25-årsjubileum med temat Fira mångfalden. Pride House (Clarion Hotel på Södermalm) har öppet måndag till fredag med gratis entré. Pride Park öppnar på onsdagen. Den stora paraden äger rum på lördagen. En hel del programpunkter finns här i Darksides kalendarium. Hela programmet hittar du här. Happy Pride önskar Darkside!

Society 22 jun 2023 by David

Examensarbete från Stockholms universitet: Att förhålla sig till fetischistisk sexualitet

Fetischism återges ofta utifrån gammal patologi eller andra sexualiserande eller osynliggörande sätt. Det gör det svårt att förhålla sig till fetischistisk sexualitet; det försvårar för fetischister som grupp och det hindrar ett samhälleligt medvetande om sexuell mångfald. Ett examensarbete vid Stockholms universitet undersöker hur vi kan förhålla oss till fetischistisk sexualitet på konstruktiva sätt. Som bakgrund görs nerslag i objektifieringsdebatt, i feministisk teori och hos Stockholm Pride. Arbetet granskar vilka diskursiva effekter som olika budskap ger och undersöker konstruktiva förhållningssätt – relevant för forskning, representation och sexualupplysning kring fetischistisk sexualitet. Du kan läsa abstract och fulltext här.

Society 7 jun 2023 by David

Drag Queen Story Hour tilldelas RFSU-priset

Årets RFSU-pris tilldelas Drag Queen Story Hour, som sedan sju år erbjuder normkreativa sagostunder för barn. Priset delades ut under RFSUs kongress med motiveringen:
"Vi lever i ett samhälle där konservativa normer fortfarande begränsar vardagen och drömmar för många barn och unga. Vi behöver fler förebilder, berättelser och platser som ger barn och unga möjlighet att på sina egna villkor utforska verkligheten bortom fantasilösa normer. [..] Med sagan som utgångspunkt och med bibliotek som arena har Drag Queen Story Hour på ett inspirerande sätt gett fler barn och unga en större frihet att drömma och forma sina liv på sina egna villkor."
Grattis och väl jobbat Drag Queen Story Hour! Läs mer hos RFSU

Society 6 jun 2023 by David

West Pride i full gång

West Pride i Göteborg är i full gång. Hela veckan ges samtal, föredrag, sociala träffar och fester. Den stora Drag & Burlesquegalan äger rum på fredagskvällen; Prideparaden går genom Göteborg på lördagen. I paraden går bland andra Darkside-deltagare och Polyföreningen. Under eftermiddagen kan du även delta i repmys med grill i slottsskogen - pride edition. Hela programmet kan du se här. Glad West Pride!

Society 24 may 2023 by David

24 maj lyfter vi Pansexualitet – Attraktion och åtrå oberoende av kön

Dagens sexualnorm förutsätter att sexualitet ska ha att göra med kön – Och kön förväntas också vara på vissa sätt. Dessa föreställningar begränsar förståelsen för hur vi kan vara som människor. Därför är det viktigt att synliggöra och lyfta grupper som marginaliseras av dessa normer. I detta kan vi tala om pansexualitet – attraktion och åtrå oberoende av kön. Den 24 maj är Pansexual and Panromantic Awareness Day, en dag för att lite extra uppmärksamma och visa solidaritet med pansexuella och panromantiska personer.

Fortsättning: Läs hela artikeln

Society 31 mar 2023 by David

Transgender Day of Visibility

Idag, den 31 mars, är Transgender Day of Visibility – en dag för att lite extra lyfta fram, synliggöra och erkänna transpersoner och deras situation; QX pekar på 10 kända svenskar som är öppet trans. Som FPES - föreningen för transpersoner uppmanar: Var den du är, vem det än är - det är mångfalden som gör det!

Society 8 feb 2023 by David

Transammans öppnar digital samtalsmottagning

Idag öppnar Transammans nya digitala samtalsmottagning för råd- och stödsamtal. Mottagningen är till för dig som är transperson, person med transerfarenhet eller som funderar kring din könsidentitet och som är högst 26 år gammal. Även du som är närstående till en ung transperson kan höra av dig. Du kommer i kontakt med samtalsmottagningen här: https://transammans.se/vara-projekt/samtalsmottagning/

Society 15 dec 2022 by David

Lust om BDSM och schizofreni

I senaste numret av RFSUs medlemstidning Lust medverkar Julia Pivén, författare som vill synliggöra både schizofreni och sexualitet. Ta del av hennes tankar kring sitt konstnärsskap och sin delaktighet i BDSM-scenen här.

Society 12 dec 2022 by David

Debatt: Åldersgräns för sex med samtyckt våld – Rimligt eller stigmatiserande?

I Expressen Mammaliv har det startats en debatt om BDSM och åldersgräns. Man är vid 15 års ålder enligt lag mogen att ha sexuella relationer. Men är man mogen nog för sex med samtyckta våldsinslag? Expressens skribent Alexandra Rejsmar är även en del av podden Alla Våra Ligg som en Darkside-debattör nyligen kritiserat för stigmatisering. Diskussionen förs även på Darkside: Ska det vara åldersgräns på samtyckt våld?


« Previous     Next »