Log inRegister
Vad längtar Johan Heltne efter?
Det har under de senaste veckorna pågått en kulturdebatt efter Johan Heltnes text
Varför längtar kvinnor efter maskulina män? Den handlar om att Heltne tycker sig se ett mönster i tiden där kvinnor är intresserade av självomsorg genom allt från träning till terapi men också har ett begär att bli dominerade sexuellt: “Förskjutningen som ägt rum är en från begär efter att dominera mot begär efter att bli dominerad.” Han ser detta som en motsägelse och kommer fram till att anledningen till att kvinnor vill vara undergivna är ett behov av frigörelse och ett sökande efter det ”naturliga tillståndet”, vad det nu är.

Först och främst undrar jag när det var norm för kvinnor att vara dominanta? Menar han att kvinnors begär att bli dominerade är något som skett under de senaste åren och att det tidigare varit ovanligt? Den anekdotiska bevisföringen är mycket svag. Jag funderar liksom P3 KLUBBEN på hur många ligg man måste ha för att kunna dra slutsatser om sexuella trender i samhället. Min egen anekdotiska bevisföring visar att alla nuförtiden är icke-binära switchar som gillar analsex, men jag anser inte min sexuella historik som statistiskt signifikant.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Heltne. Jag önskar för hans egen skull att han skulle utforska sin sexualitet lite mer och hitta sin egen lust (och kanske ägna sig åt lite självomsorg?).

“En kvinna jag mötte sa att hon ville förlösa min ”inre våldtäktsman”. Hon gjorde det halvt på skoj men också på allvar. Andra vill sitta i knät som småflickor.” Jag tyckte vid första anblick att detta lät oerhört oskyldigt, men sen kom jag på att samtycke är en grej. Även i kommunikation. Även i text. Om någon sa till mig att den ville förlösa min inre våldtäktsman skulle jag försöka att kommunicera tydligt att jag inte tänder på att bli kallad för våldtäktsman TROTS att jag tycker det är sexigt med anspelningar på övergrepp i vissa situationer. Det är viktigt att även personer i en dominant roll sätter gränser för vad de vill samtycka till.

Age-play-tendensen i att “sitta i knät” tycker jag också är väldigt spännande. Jag lyssnade på En varg söker sin pod, där de pratade om Heltnes text, och sa typ: Sitta i knä? Är det ett brott? Det är väl bara ett sätt att sitta på? Jag tyckte det var roligt, men det finns verkligen fine lines för folk angående age play. Det är ju ett väldigt vanligt inslag i strejta relationer, och i gay kultur, DADDY osv..., men det väcker också en avsky hos många (Flashback forever-lyssnare vet hur Ina Lundström pratar om pippilotter t ex) och gränsen går i många fall långt innan gosedjur och napp (vilket jag tycker är väldigt oskyldigt).

Åter till Heltne. Jag tycker att rubriken Varför längtar kvinnor efter maskulina män? är missvisande. Det han ger exempel på är väl att kvinnor vill vara undergivna? Och ett exempel på en tjejkompis i Italien som fått en mer harmonisk relation efter att hennes man börjat betala vid alla restaurangbesök. Jag vet inte vad han ville säga med det, att Italien är konservativt? I don’t know.

Undergivna kvinnor är inte offer. Det går att arbeta mycket med sig själv, gå i terapi och samtidigt ha fantasier om att bli våldtagen. Det är lätt att döma andras sexualitet som avvikande om man inte förstår den och det kan kännas läskigt att dejta någon som tänder på saker som gör en själv obekväm. En sådan situation kan väcka känslor av otillräcklighet, men jag är övertygad om att det går att prata om det. Om man vill ha sex med någon, och den också vill det, finns det säkert någon gemensam nämnare i sexualiteten som gör det möjligt att ha sex på ett sätt som båda gillar.

Jag rekommenderar Heltne att ställa sig själv följande frågor:
- Vill jag ha sex?
- Hur vill jag ha sex?
- Med vem vill jag ha sex?
- Vad har jag för drömmar och fantasier? (Det går t ex att utforska med hjälp av onani)
- Vart går mina gränser?
- Hur säger jag nej/stoppar om det händer något jag inte gillar?

Det kan utgöra en bra början för samtal med potentiella ligg.

Added 16 feb 11:14   Debate articles regarding sexuality and identity   #Sex #Vanilla #Society

You cannot see or post comments since you are not logged in.