Logga inBli medlem
Män som raggar med kuken
För länge sen läste jag boken Män som visar kuken för mig av Caroline Hainer.

Boken handlar primärt om dick pics och fascinationen för fallosar historiskt och religiöst. Den handlar om exhibitionism, kukmätning och om kukens betydelse i porr och i konst, men är också en källa till kunskap vad gäller skillnader i män och kvinnors beteenden. Speciellt när vi agerar på arenor som innehåller sex, flirt, dejting och så vidare.

Varför reagerar vi så olika på bilder och hur tolkar kvinnor och män sexuella intressen så olika? Varför skickar en man gärna en bild på sin kuk oombedd och varför tycker kvinnor inte att det är så särskilt kul alltid.

Kvinnor och män tolkar alltså sexuellt intresse på olika sätt. Författaren beskriver en studie som visar att mäns sexuella stimuli fungerar omvänt mot kvinnors. Det vill säga, kuken har en stark symbolisk betydelse för sex och när de delar med sig av den i form av att skicka bilder på den eller när den sprutar så är det för att de tänker att kvinnor också måste tända på det och bli glada.

Ett annat exempel på där vi fungerar omvänt är när vi flirtar och raggar. Författaren tar upp en situation som de flesta kvinnligt kodade kan känna igen sig. Situationen där vi varit artiga och trevliga mot någon man som inlett ett samtal. Vi har fortsatt prata för att vara snälla, inte bjudit in men inte heller avvisat eftersom vi är uppfostrade att vara snälla, artiga och trevliga när människor pratar med oss.

Detta har mannen sen tolkat som ett intresse. Kanske har vi skrattat åt något han sa för det var roligt eller ställt en följdfråga. Bingo! Eller efter en trevlig chatt, bam, kukbild!

Mannen tolkar situationen som vi är intresserade, kommer med en invit men som vi såklart direkt avböjer, kanske till och med reagerar med avsky och stämningen blir tryckt och lite stel.

Vi känner oss lite dumma och skyldiga. Är det vårt fel? Ibland blir vi anklagade att vi spelat fult och lurats. Det här har inte hänt bara en gång, utan ofta många gånger. Jag känner igen mig helt.

Hainer förklarar detta med hjälp av en studie av den norska psykologen Mons Benedixen. Han har i sina undersökningar konstaterat att straighta män ofta överskattar en kvinnas sexuella intresse. Han fann att 88 procent av norskorna och 90 procent av amerikanskorna hade varit med om minst en sådan incident. I genomsnitt hände detta kvinnorna 3,5 gånger om året.

Benedixen har både en genetisk och en social förklaring. Den genetiska menar att män och kvinnor är olika av naturen och läser av signaler olika. Den sociala förklaringen säger att vi lär oss kommunicera och flirta på olika sätt.

Benedixen menar att män har en nedärvd, primal instinkt att överskatta sexuellt intresse för att öka chansen till reproduktion. Att vara överdrivet flirtiga och "ta varje chans" innebär ingen risk för män. I bästa fall får de sex och i sämsta fall säger kvinnan nej och han går vidare.

Så kan vi kvinnor inte agera. Våra instinkter har lärt oss att underskatta sexuellt intresse hos män eftersom vi har så mycket mer att förlora. Vi kan bli våldtagna eller ihjälslagna. Vi kan bli gravida och historiskt i så fall minskad möjlighet att få sex och barn med en annan partner vi hellre velat ha. Vi kan få dåligt rykte och bli kallade slampor om vi ligger runt med för många. Vår kompetens som kvinna, yrkeskvinna eller förälder kan bli ifrågasatt om vi flirtar runt för mycket.

Men män drabbas också. Föreställningen om att en man ska vara initiativtagande och ständigt redo får män att känna press på sig. De måste prestera, visa att de är redo och sexuellt stabila. Andra studier visar att användandet av Viagra har ökat, även i yngre åldrar, mycket på grund av pressen män känner på att alltid leverera och vi kvinnor upprätthåller den bilden rätt mycket. Speciellt här på DS där vi hyllar vissa kukar, annonserar efter andra extra kukar, leker med utlåning, söker extra kukar till gangbangs som ska komma, leverera och sen gå.

Rekommenderar boken varmt för vidare läsning i ämnet
Texten är tidigare publicerad 17 augusti 2022

Tillagd 8 jan 14:29   Film- och bokrecensioner  

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024