Logga inBli medlem
Umeå Kinksters uttalande gällande artikeln i VK 2023-11-24
Umeå Kinksters gick ut med ett uttalande 2023-11-26. Det publicerades på Umeå Kinksters sida och på Dicord-servern för nätverket, men vi ser en vinning i att det finns offentligt på Darkside så att fler kan ta del av det.


"Det har kommit till vår kännedom att en artikel i VK har rört upp känslor hos vissa i vårt community. Artikeln har i korta drag handlat om "Sofia" och hur hens perspektiv kring BDSM-scenen i Umeå har varit. Sofia har som privatperson blivit intervjuad av VK, och berättat för oss i adminteamet att hen blivit intervjuad för sitt perspektiv kring Think Kink och icke-normativt leverne.

Vi har varit i kontakt med Sofia angående artikeln. Sofia berättar flera allvarliga brister kring artikeln, som vi behöver belysa. Detta eftersom det just nu sprids desinformation och rykten som kan eskalera och på sikt skada hela communityt i Umeå. Så vi börjar med elefanten i rummet:

- Intervjun skulle handla om en facebook-grupp från början.
- Personen från VK tog kontakt med Sofia över en grupp på Facebook.
- Sofia har aldrig använt uttryck så som "hemlig sexklubb", utan har lagt fokus på BDSM och utlevnad relaterat till detta. Det är VK som har valt dessa ordval, för att det ska sälja fler lösnummer.

I artikeln belyser Sofia den problematik som finns kring samhällsnormer när det gäller tvåsamhet och heteropatriarki. Det är den aspekten som Sofia ville se belyst, och inte den fokus som de ordvalen VK använt. Sofia berättar vidare i artikeln om hens sätt att se på relationer (bland annat att hen är relationsanarkist). Det är visserligen lite olyckligt att beskriva gruppen som "majoritet högintelligenta och höginkomsttagare", då det kan ge ett intryck av elitism och group think. Dessutom följer vårt community en normalfördelning av både intelligens och inkomst. Det är samtidigt jättebra att Sofia belyser det fina i vårt community, hur inkluderande vi är och hur hjälpsamma vi är - oavsett läggning, sexualitet eller person.

När det kommer till de 4 bilder som blivit publicerade så hade Sofia lagt mycket tid på att se till att bilderna var så anonyma de gick att få till. Det handlade om neutrala lokaler (så man inte ser mer än väggar, golv och liknande) så lokalen inte skulle gå att kännas igen av någon annan än de som eventuellt var där. Vidare beskriver Sofia att hen tänkt på vilka leksaker som ska ha varit på bilderna. Olyckligt i situationen var att det fanns någon enstaka möbel och/eller leksak som sedan visade sig inte vara så unik som hen tänkt sig. När detta belystes så kontaktade Sofia direkt VK som då tog bort de två bilder där sådana saker fanns. Sofia har alltid värnat om människors integritet, och vill hälsa genom oss i Adminteamet att bilder som kan kopplas till någon individ aldrig kommer spridas. Ni ska alltså vara trygga med oss.

I andra nätverk har det beskrivits oro kring arrangörer i UK med tankar så som "nu vet man aldrig vad de kan komma att sprida". De allra flesta förstår att detta inte stämmer, men för nya medlemmar vill vi än en gång belysa att UK är extremt måna om våra medlemmars integritet och säkerhet. Som ni känner till så har UK väldigt hårda krav och regler för just detta ändamål. Vidare har det också spridits desinformation i andra nätverk som kan låta som det kommer från UK's "styrelse". Där beskrivs det som vi skulle ställa in fester nu, vilket inte stämmer. Vi kommer ha vår fest på lördag som vanligt. Medlemmar som kommer dit ska känna sig lika trygga som vanligt på våra fester. Är någon osäker kring hur vi arbetar med trygghet på fester så får vi väldigt gärna kontakta någon av oss i adminteamet. Dessutom är våra regler för fester alltid gällande.

Ha en trevlig dag.
Med vänlig hälsning
Umeå Kinksters adminteam."

Tillagd 7 dec 2023   Nyheter & pressreleaser  

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024