Log inRegister
Editorial articles:   All (1646)   DS (223)   Society (266)   Culture (739)   International (35)   Shopping (55)

Shopping 12 dec 2023 by catkin_Moon

Klimatsmart smisk – nu är det möjligt!

Hade du önskat att du visste lika mycket om ursprunget och miljöpåverkan på dina smiskredskap som du gör om din mat? Med start på julmarknaden i Gamla Stan (som du kan läsa mer om här) tar en av landets största butiker för BDSM-redskap in paddlar i almträ som tillverkats och fraktats på hållbart sätt i Sverige.

– Det är ju självklart bättre om vi kan köpa svenskt, att redskapen är av vårt community och för vårt community, säger LeChef som driver webbshoppen och företaget tillsammans med Mary_DeChain.

I sortimentet finns förutom sexleksaker och transartiklar ett stort och elegant utbud av BDSM-redskap som går att använda till allt ifrån myssmisket efter fredagstacon till shibari-sessioner eller hårdare impact play. Från och med den kommande julmarknaden kommer det alltså att finnas klimatsmarta paddlar från Småland med två olika motiv, specialtillverkade för Justine och Juliette.

– Det är helt perfekt, till och med frakten upp till Stockholm kunde lösas med samåkning så det går nästan inte att göra det mer hållbart, säger Mary_DeChain. Och hållbarheten är väldigt viktig för oss, förutom att vi har höga krav på kvalitet.

Paddlarna, som tillverkas av Jötunn (https://www.instagram.com/maker.jotunn) är gjorda av almar som var tvungna att fällas på grund av almsjukan men istället för att bara elda upp dem eller sälja till någon fabrik har han fått hjälp att på plats såga dem till plankor, torkat dem i tre år i trädgården för att sedan börjat tillverka några olika modeller av smiskredskap hemma i verkstaden.

– Jag tycker om att pyssla med trä och när jag fick möjligheten att själv ta fram en produkt som bara flyttats 50 meter hit och dit på min gård så kändes det ju väldigt bra, även kink kan ju få vara närproducerat, säger Jötunn. Redan när vi tog ner träden visste jag att det skulle bli paddlar av det, det var bara att vänta… För att kunna skapa så klimatsmarta och närproducerade paddlar som möjligt hyrde vi ett mobilt sågverk att såga till plankor av träden här, direkt på vår uppfart.

Almträ används traditionellt för att göra handtag till verktyg eller pilbågar för att det är starkt och smidigt. Inom folktro och mytologi är alm ofta förknippat med styrka, uthållighet och visdom - det passar ju bra till smiskredskap! Tidiga modeller av hans paddlar inkluderar tassavtryck och en paddel med kokosrep men de som nu ska säljas hos Justine och Juliette är ett samarbete där form och mönster tagits fram på beställning och bara kommer att gå att köpa hos dem.

– Vi gör det tillsammans och det gör ju att vi kan svara på vilken fråga som helst om de här paddlarna. Vi har sett vart träden stod och vi vet att det är kvalitet och hållbarhet i fokus för alla inblandade helt enkelt, fortsätter LeChef. De mönster som vi valt, med ett hjärta och en triskele, tror vi kommer passa många.

Själva mönstret i paddeln är urfräst i en CNC-maskin medan all efterbehandling såsom slutarbetet, tillskärning, slipning och ytbehandling görs för hand och är individuellt för varje paddel. Alla paddlar görs i ett stycke vilket också bidrar till hållbarheten i dem. Detta skapar en paddel med hög kvalitet på både råvara och färdig produkt med en väldigt slät ytfinish. Så skynda att fynda så att Tomten kan komma med hårda klappar!
catkin_Moon
12 dec 2023