Det finns 13 olika förklaringar till Borderline:Beskrivning av [?] 18 apr 2021 Det heter idag Emotionellt Instabilt Personlighetssyndrom och inte störning. Att det är ett syndrom pekar på att det inte är en kronisk sjukdom utan ett tillstånd och att det går att ta sig ur EIPS. EIPS är en allvarlig sak och det är viktigt att få hjälp. Det är visat att över 80% av de med EIPS med rätt behandling som till exempel DBT (Dialektiskt Beteendeterapi) efter 5 år inte längre uppvisar klinisk nivå på de markörer som krävs för att säga att personen har EIPS. Dvs påståenden om att det inte går att bota är rakt av fel. Kalla det för att lära sig leva med EIPS men det är då inte längre ett personligt eller socialt handikapp.
Som motvikt till tidigare enbart negativa saker under denna rubrik kan man peka på det att ha en emotionell överkänslighet också en styrka att kunna använda där andra inte uppfattar känslolägen eller nyanser. Det kan gälla i mellanmänskliga eller sociala kontexter eller när det gäller andra stimuli som musik, ljud, färg, form, poesi eller text. Tillsammans med impulsivitet och orädsla kan emotionell överkänslighet tillföra stort värde i en kreativ kontext. Mycket av den konst, musik, dans, arkitektur eller annan genialitet hade kanske inte sett dagens ljus utan personer med bland annat EIPS som bränsle eller kraft.
Det är hög tid att sluta peka finger åt människor med EIPS eller som tidigare lidit av EIPS som defekta och istället se dem som människor med stor smärta som behöver hjälp och som individer med stor potential att kunna lära andra människor värdet av känslor och att känna känslor. Varför inte se dem som emotionellt högbegåvade?
Det behöver inte enbart vara en negativ sak utan kan även vara en resurs. Inom t ex BDSM är påhittighet och emotionell snabbhet något positivt och något som bidrar till att det kan bli ännu lite bättre.
Vilken "störning" hade inte fritänkaren Markis De Sade och vad hade BDSM varit utan honom? | Beskrivning av [?] 28 dec 2016 En personlighetsstörning som yttrar sig i extrema humörsvängningar triggade av relativt små händelser. Personen tenderar att övertolka i svart och sätta sig själv i centrum för alla händelser. Självskadebeteende är vanligt. Extrem sexuell utlevnad mycket vanlig. Kan inte botas, men genom kontinuerlig terapi kan beteendet dämpas så att relationer, arbete och annat inte drabbas fullt så kraftigt. Bakgrunden tros vara ett anknytningsproblem till föräldrarna i tidig ålder, som personen tar med sig upp i vuxen ålder. En oklar/osäker kärleksbekräftelse från föräldrarna ger den drabbade extem otrygghet kring om den är älskad och accepterad eller ej. | Beskrivning av [?] 21 jan 2013 Borderline betyder att kunna komma i kontakt med sina känslor och kunna möta smärtan eller sorg de innebär. Att vilja skada sig är ett sätt att stå ut med smärtan inombords eller vilja göra den synlig. Att kunna lyckas hantera sina känslor betyder att man kan stå ut i besvärliga situationer och hålla kvar en inre balans. Känslolivet har att göra med barndomen om man fick eller inte fick leva ut sina känlor. Skadan man har varit med upplevs varje gång man kommer i kontakt med sina känslor. | Beskrivning av [?] 20 jan 2013 Som att ha en storm i skallen som bränner ner i bröstet och försöker släcka livsgnistan och sen som ingenting, blåst bort. Återkommer i underliga beteenden, "personlighets klyvning", "dys-funktionella beteenden", överdriven glädje eller sorg... Ett liv man kan bli av med eller läsa sig leva med | Beskrivning av [?] 7 nov 2010 Kanske viktigast av allt. "Bordeline" är inte en kronisk sjukdom, (det är ingen sjukdom utan en störning). Och man kan tillfriskna, något dom flesta gör. Jag fick min diagnos för 6 år sedan och jag skulle tro att jag idag inte uppfyller tillräckligt många kriterier för att få diagnosen idag. Sen är jag inte frisk utan har med terapi och hårt arbete lärt mig att leva med skiten.
Konsten är att stå ut med ett kaos utan dess like, den känslan som du har här och nu är inte sann (du älskar fortfarande din kille, fast du just NU tänker göra slut och slänga ut honom från tredje våningen...). Du får helt enkelt inte agera när du är i affekt för då skiter sig det mesta.
Hälsningar en bordeline som troligtvis inte längre uppfyller kritierirna. | Beskrivning av [?] 27 sep 2010 Vill tillägga att IPS (Känslomässigt instabil personlighetsstörning) ser väldigt olika ut från person till person. Detta beror bl a på hur grav störningen är - man behöver exempelvis inte vara extremt svart eller vit i sin uppfattning av andra människor - och på vilka av kriterierna man uppfyller.
De allra flesta med IPS har något som man kallar skenbar kompetens. Med detta menas att personen verkar fullt fungerande utåt.
Enligt egen erfarenhet behöver en partner till en person med IPS vara trygg, empatisk och ha ett extremt tålamod. Måste framför allt ha starkt utvecklad fingertoppskänsla i vad som är rimligt att personen med IPS klarar för stunden. | Beskrivning av [?] 10 jul 2009 En som har borderline är oftast uppväxt med kaos och söker sig till relationer/personer som är kaotiska. Pga att det kännetecknar tryggheten (vilket innebär kaos) från uppväxten. Att möta en stabil, trygg människa kan vara skrämmande pga det inte känns tryggt, dvs man vet inte hur man ska bete sig för det beteendet är inte ngt man känner igen. Vad som är viktigt är att lära känna människan inunder "masken" o finnas där trots avståndstagandet som uppstår i perioder till andra människor. Alla med bp skär sig inte, det finns så många andra destruktiva sätt att skada sig på både synliga o icke synliga! Känslorna svänger ofta, situationer missuppfattas ofta efter som orden tas bokstavligen, beroende på måendet. Det är även viktigt o tänka på sig själv om man lever med en som har Bp ELLER ngn annan sjukdom (fysisk el psykisk) men samtidigt visa att man finns där då det finns oftast stark separationsångest!
Sen gäller det att finna ett sätt att distrahera sig på när destruktiva tankar kommer.
Och precis som med allt annat går det att lära sig leva med o att bli bättre!!!
| Beskrivning av [?] 6 jun 2008 ville bara göra ett tillägg angående picturesque:s stycke: Det är en väsentlig skillnad mellan "vanlig tonårsdepression" och borderline, allra främst kanske i styrkemått mätt. En borderlinestörning ger dig betydligt större problem med att hantera livet (alla aspekter), och är mycket mer djupgående. Det ÄR två helt olika kategorier, och jag tycker att det är viktigt att inte blanda ihop dem, framför allt kanske eftersom folk redan är betraktar som en så pass "luddig" diagnos | Beskrivning av [?] 18 maj 2008 angående förklaringen om "slasktrattar"?? Den mer korrekta versionen;
Borderline-personlighetsstörning (ungefärlig betydelse: gränsland), i dagligt tal endast borderline [’bo:ɖɘɭajn], är en personlighetsstörning som utmärks av svårigheter att hantera känslor, extremt svart-vitt tänkande och turbulenta mellanmänskliga förhållanden.
Termen borderline myntades i början på 1900-talet. Patienter med psykiska problem kategoriserades då antingen som neurotiska eller psykotiska. Eftersom borderlinepatienter inte tycktes passa helt in under någondera av kategorierna togs benämningen borderline (av engelskans ord för gränslinje) i bruk. Trots att denna uppdelning inte längre är aktuell har ordet borderline på många håll bibehållits, bland annat i den vanligast förekommande diagnosmanualen för psykiska störningar, DSM-IV. Vissa anser att en lämpligare benämning är emotionellt instabil personlighetsstörning, och detta begrepp används i WHOs klassifikationssystem ICD-10.
Centralt för borderlineproblematik är ångest som uppträder i form av emotionell instabilitet, impulsivitet, känslomässig sårbarhet, "svartvitt" tänkande, identitetsproblem, separationsångest och klängighet omväxlande med avståndsskapande i viktiga relationer.
| Beskrivning av [?] 29 mar 2008 Tilläggas bör kanske att personlighetsstörningen borderline idag inte heter så längre. Det kallas nu mer för Emotionell Instabil Personlighetsstörning, vilket är en mer träffande beskrivning för vad störningen egentligen handlar om. Borderline används ändå som begrepp av många då det dels är ett invant ord och dels är betydligt lättare att säga. | Beskrivning av [?] 23 okt 2007 Utöver förklaringarna som getts här är det ett faktum att borderline alltid, fram till idag då man kunnat, på något sätt, specifisera den lite bättre, har varit en "slasktratt". Inom psykiatrin då man inte kunnat faställa vilken sjukdom personen har, har man alltid diagnostiserat dem som borderliner.
Vilken flicka som helst mellan 15-25 med dåligt självförtroende och tendenser till depression kan placeras i facket borderline. Det är dessutom väldigt poplulärt att idag diagnostisera så många som möjligt som borderliner. Detta förmodligen på grund av att det alltid går mode inom psykiatrin vilken diagnos som passar bäst som "slasktratt" eller liknande.
Så ta det varligt, när du kommer i kontakt med en flicka som antingen verkar borderline eller har diagnosen borderline. Hon kan helt enkelt vara en förvirrad tonåring som mår lite dåligt. | Beskrivning av [?] 9 okt 2007 Det behöver inte heller vara något negativt i en BDSM-relation, även om det liksom alla personlighetsstörningar eller andra psykiska åkommor försvårar livet för personen och dennes omgiving. Och många med Borderline kan bli bättre med terapi förslagsvis DBT (Dialektiskt beetende terapi) och få bort nästan alla symptomen.
Antalet unga flickor med diagnosen borderline har ökat (om det sen är för att diagnosen finns och används mer nu eller för att fler får det är forskarna inte eniga om) vilket gör att alla delar av samhället har fått ökat antal personer med borderline.
Men man bör beakta att borderline-personer är självdestruktiva och dras till sådana beetende och handlingar och lätt hamnar/försätter sig i situationer där de på något sätt skadar sig själv, själva eller genom andra, (tex missbruk, våld, sex) därför bör man vara extra försiktigt i en BDSM-relation där borderline finns.
Vill också tillägga att det finns många personer med Borderline som inte skurit sig eller har ärr. | Beskrivning av [?] 9 okt 2007 En borderline personlighetsstörning enligt DSM IV karakteriseras av ett genomgående mönster av instabilitet i relationer med andra människor, i självbild och affekter, samt markerad impulsivitet med början i tidig vuxen ålder. Detta visar sig på olika sätt, varav minst fem av följande: 1. Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här. 2. Uppvisar ett mönster av instabila och intensiva relationer med andra människor som kännetecknas av extrem idealisering omväxlande med extrem nedvärdering. 3. Uppvisar identitetsstörning: påtaglig och varaktig instabilitet i självbild och identitetskänsla. 4. Visar impulsivitet i minst två olika avseenden som kan leda till allvarliga konsekvenser för personen själv (t ex slösaktighet, sexuell äventyrlighet, drogmissbruk, vårdslöshet i trafik, hetsätning). Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här. 5. Uppvisar upprepat självmordsbeteende med gester, hot eller självstympande handlingar 6. Affektiv instabilitet som kommer av en påtaglig benägenhet att reagera med förändring av sinnesstämningen (t ex intensiv, episodisk nedstämdhet, irritabilitet eller ångest som vanligtvis varar några timmar och endast i enstaka fall längre än några dagar). 7. Kronisk tomhetskänsla. 8. Uppvisar inadekvat, intensiv vrede eller svårighet att kontrollera ilska (t ex ofta förekommande temperamentsutbrott, konstant ilska, upprepade slagsmål). 9. Har övergående, stressrelaterade paranoida tankegångar eller allvarliga dissociativa symptom.
Kommentar: Relevant kunskap för alla som söker kontakt med (fr.a. unga) undergivna kvinnor eftersom borderline flickor ibland söker sig till vår "sub-kultur". De har ofta ärr (inte minst på armarna) efter att ha skurit sig själva och de är mentalt och känslomässigt labila och reagerar på oförutsedda sätt. Om man träffar på dem bör de behandlas med stor hänsyn och försiktighet. | |