Logga inBli medlem
Ett sexneutralt förhållningssätt
För fyra år sedan skrev jag ett radikalfeministiskt och sexnegativt försvar av BDSM här på darkside. Jag håller fortfarande med om det mesta jag skrev där, även om jag på vissa sätt skulle uttrycka mig annorlunda idag eftersom inlägget ibland var lite onyanserat. Jag känner mig t ex inte superbekväm med att kalla mig radikalfeminist eller sexnegativ och jag har också fler vänner nu som också de skulle bli obekväma om jag kallade mig själv det. Därför känns det samtidigt mer relevant och läskigt att diskutera sexualpolitiska frågor nu. Jag vill inte såra någon jag gillar men samtidigt tycker jag inte om att det antas att jag har åsikter jag inte har. Jag har fortfarande många sexnegativa, men också sexpositiva, åsikter. Därför skulle jag officiellt vilja komma ut som sexneutral.

Sexpositiva åsikter
Det finns inga omoraliska fantasier
Jag är i många rum den mest liberala personen när det gäller moraliserande över fantasier och media (även när det kommer till sexliberala och sexpositiva rum). Jag tycker inte att det finns några omoraliska fantasier överhuvudtaget. Inget är för tabu för att fantisera, berätta, animera, rita, skådespela eller skriva om.

Jag kommer antagligen inte bli nazist av att läsa Mein Kampf och jag kommer på samma sätt antagligen inte bli våldtäktsman av att läsa sexnoveller med våldtäktsinslag. Jag tror inte att normalisering är ett problem när det kommer till (vålds)porr. Om jag blir nazist av att läsa nazistisk propaganda har jag nog konstiga värderingar redan innan jag kom i kontakt med det. Om en tonårskille tror att det är coolt att våldta sin kompis pga porren han tittat på, hade han nog problem att förstå samtycke redan innan han fantiserade om det.

Det är viktigt att folk får lära sig käll- och mediakritik. Att läsa handlar inte bara om att känna igen olika tecken, utan även om att ha ett kritiskt förhållningssätt till media. Det är något som det, iaf när jag gick i grundskolan, fokuserades alldeles för lite på. Vi måste lära oss att det är skillnad på fantasi och verklighet så att vi kan läsa och ta till oss media på ett kritiskt sätt.

Fantasier och fiktion skadar heller inga riktiga människor. Därför kan det vara ett bra sätt att hantera delar av sin sexualitet som man av olika anledningar inte kan eller vill leva ut.

Kinkshaming är skadligt
Skam kring sexualitet, tankar och fantasier kan skapa psykiskt och fysiskt lidande för individen, liksom det jag beskrev om mig själv i mitt första inlägg. Men det skapar också en diskriminering i samhället i stort. Antagligen är diskriminering mot prostituerade/sexarbetare särskilt stort (eftersom det finns många vittnesmål om det), men det verkar vara svårforskat så jag har inte hittat bra studier i ämnet.

Sexnegativa åsikter
Sexuella handlingar särskiljer sig från andra handlingar
Jag har inte ett bra svar på varför, men av nån anledning särskiljer sig sexuella handlingar från andra handlingar (i vårt samhälle, idag). Det är värre att våldta någon än att tvinga någon som inte vill till att städa. Det är värre att tafsa någon på könet än att röra någons arm mot dennes vilja. Det är värre att ha sex med ett barn än att hålla fast det. Det kan bero på natur, kultur eller något annat - men av någon anledning är det extremt traumatiskt med sexuella övergrepp.

Detta leder till att sex kan vara skadligt, dåligt och omoraliskt. Ibland vill folk skilja på våldtäkt och sex, som att de är vilt skilda handlingar, men jag tror inte det är hjälpsamt. Våldtäkt är så pass traumatiskt på grund av att det är just sex OCH våld, inte enbart våld.

Sex kan vara fysiskt skadligt
Sex kan leda till olika sexuellt överförbara infektioner och därför är också en akt som t ex otrohet värre än många andra svek. Jag har en närstående som inte kan bli gravid pga att hennes man varit otrogen och gett henne klamydia utan att berätta det. Detta är en av de stora farorna med otrohet.

Vissa sexakter skulle jag också avråda andra eftersom att de är farliga, t ex strypsex. Kritik mot farligt sex är viktigt och bör inte tystas ner för att man är rädd för kinkshaming.

Sexarbete skiljer sig från andra arbeten
På grund av hur sexuella handlingar skiljer sig från andra handlingar är sex svårkombinerat med arbetsrätt. Ibland hör man att "sexarbete är arbete", vilket jag tycker är lite diffust, men som jag förstår det menar man med det att det inte finns någon som helst skillnad mellan sexarbete och andra arbeten. Men sexarbete skiljer sig från andra arbeten på just det sättet att det involverar sex. Det ÄR värre att bli tvingad till sex än att städa. Men det finns också många andra arbeten som involverar kroppen som jag tycker bör avvecklas. Städ är ett sådant arbete, eftersom det sliter extremt mycket på kroppen att ett helt arbetsliv endast städa hela dagarna. Men samtidigt tycker jag inte att det är farligt att städ är en av många arbetsuppgifter.

Ibland har jag inte lust att gå till jobbet (ganska ofta faktiskt), men det är inte traumatiskt att gå dit när jag inte har lust (jag är alltså städare). Om jag måste sjukskriva mig kan jag bli erbjuden rehabilitering. Men om någon sjukskriver sig för att den dissocierar när den säljer sex kan den knappast rehabilteras tillbaka till sitt jobb som sexarbetare.

Om sexarbete var ett vanligt arbete skulle arbetsgivare också ha rätt att ställa krav på arbetarna. Det skulle t ex kunna förväntas av en att arbeta en 40 timmars vecka, vilket jag tror få sexarbetare skulle ställa upp på. Försäkringskassan skulle kanske kunna tvinga arbetslösa att ta jobb inom sexindustrin om de inte verkar lämpa sig för andra yrken.

Som verkligheten ser ut idag kan inte någon som köper sex vara säker på att den inte begår övergrepp. Det går inte att veta hur desperat eller villig någon är och det går inte att veta om någon är ett traffickingoffer. Personer kan älska att sälja sex, men min poäng är att ett traffickingoffer och en villig sexarbetare ofta ser exakt likadana ut. Och en köpare vet inte vem som är vem.

Jag kan t ex gå runt och slå personer helt random och råka slå någon som vill bli slagen, men det betyder ju inte att den gett samtycke till det. Bara för att den råkade vilja bli slagen är det inte okej att slå folk utan att ha samtycke innan. På samma sätt går det inte att ha samtycke vid sexköp, eftersom att du inte vet om personen vill ha sex eller inte. Och därför är det alltid omoraliskt att köpa sex.

Ett sexneutralt förhållningssätt till sex tänker jag är att inte höja sex till en mänsklig rättighet men samtidigt inte se ner på eller skamma det. Sex är okej, det är bra, ibland helt fantastiskt, det är dåligt, tråkigt och ibland livsfarligt. Alla bör få känna sig trygga att utforska sin sexualitet på de sätt de kan och vill, så länge det inte skadar någon annan. Utforskandet kan ske ensamt, med andra eller bara i fantasin - och ingen annan bör skamma någon pga det. Det är heller varken bra eller dåligt, hälsosamt eller farligt att välja att inte utforska eller leva ut någon sexualitet om man inte vill det.

Tillagd 19 sep 01:06   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Samhälle #Sex

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2023