Logga inBli medlem
Rhapsody: A Dream Story
Rhapsody: A Dream Story av Arthur Schnitzler

4 av 5 Piskrapp.

Boken som blev filmen Eyes Wide Shut. Kultfilmen Eyes Wide Shut har kanske inte gått någon förbi, inte här på DS i alla fall. För den iaktagsamme så bygger den på en novell av Österrikaren Arthur Schnitzler. Och filmen följer i princip boken slaviskt (ursäkta Göteborgsvitsen), med den lilla ändringen att handlingen utspelade sig i ett nutida (då den filmades) New York, inte det Habsburgska Wien. Den lilla detaljen är viktig.

För filmen har sina ögonblick av obegripligheter och besvikelser. Tom Cruise är alltid en besvikelse i allt han spelar så det kan vi lämna därhän. Men det finns fler stora frågetecken i handlingar och slutsatser genom filmen. De blir lite mindre obegripliga i boken. Inte för de beskrivs mer ingående. Utan för att jag som läsare accepterar det. Besattheten i läkarens beteende blir mer begripligt. Att nakna damer festar i slott blir mer gripbart som fascination. Och svartsjukan på fruns berättelse om den unge mannen blir mer gripbar. I Habsburgska riket gick inte sådant för sig, att åtrå någon annan i en tanke eller dröm.
I det Woody Allen neurotiska New York borde han kunnat älta det men sin terapeut i en hel TV serie. I stället ger Dr Bill Hartford sig likt Catcher In The Ryes Holden ut på jakt efter hämndsnusk. För att Mrs Hartford fantiserat om att vara otrogen. Visst, en extremkränkt narcissist i New Yorks övre kretsar kanske fungerar så? Men jag har svårt att köpa det.
Jag menar, i New York och han inte vet något om de sexuella subkulturerna som byggt upp hela den stadens kulturliv. Som att de inte dagligen bombaderas av flirtar, snusk och frestelser. Kom igen! Som om Stonewall, Warhol, Mapplethorp, Madonna inte existerat. I Wien måste det däremot varit något oerhört? Där var det katolicism, ridderlig ära och heder i centrum. Där blir Dr Fridolins beteende mer begripligt. Hämdsnusk skall det bli innan natten är slut. Hustruns åtrå, i sina drömmar måste hämnas.


Boken har den irriterande lilla egenheten att den inte avslöjar något, precis som i filmen. Att allt förblir i ett dunkel. Kanske det som är den största fascinationen med både filmen och boken?
Jämfört med annan besatthets och underytan sexuallitetslitteratur är denna novell ganska okänd. Liksom författaren Arthur Schnitzler, 1862-1931. Novellen publicerades 1925-26 med titeln Traumnovelle. Inte för att han var det då. Hitler hade järnkoll på att han inte gillade honom. Men idag kan man se honom som lite bortglömd. Tyvärr. Detta var en angenäm upplevelse.

Språket är gammaldags vilket ger boken en annan laddning än filmen. Den släpper inte taget om mystiken genom att överförklara det som hänger i luften. På det hela taget en trevlig läsupplevelse. Vem vågar sig på en tidstrogen remake?
Recension av novellen bakom Eyes Wide Shut

Tillagd 10 apr 2023   Film- och bokrecensioner   #Ur film & media #Relationer/kärlek

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024