Logga inBli medlem
Vem ska skriva vår historia ?
Många kommer in på darkside för att i någon form skapa en framtid genom exempelvis samtal eller ta del av kunskap som för hen framåt.

Men jag menar att i takt med att darkside närmar sig sitt 20-årsjubileum bör frågan ställas hur ser historien ut for bdsm-utövare, fetisch och kinkyscenen?

Lepold von sacher-mascho skrev 1879 Venus i päls. Markis de Sade som kan ses som en produkt av revolution 1789 då han provocerade makten och normativa strukturer. ”berättelsen om o” skriven av Anne Desclos som använde pseudonymen Pauline Reage som publicerades 1954.

1986 rullade ”91/2 veckor” på biograferna. Guns and roses bekände färg 1986 då de dels gjorde videon till ”it’s so easy” i oktober 1986som förbjöds omgående att visas på MTV. Inspelningen av ”Anytthing goes” sound city session 1986 förstärkte det hela. 1989 kom Alice Cooper med ”trash” och Madonna levererade albumet ” erotica” i oktober 1992. År 2003 kom filmen ”the secretary.”

Jag tycker man bör nämna ”borgen” runt millenieskiftet det var där man hängde då, och vad än som hände på ”vilda webben” år 2000 är episkt och ”amore” på passagen 1997. Passagens ”amore” var galet 1998. Ska vi säga att många av de som blev medlemmar på darkside från början kom från främst ”Borgen ”och ”vilda webben ?” Det var via ”vilda” som jag fick tips om darkside hösten 2004.

Darkside som verkligen gick från att vara en underground-grej till att bli vad det är i dag. Fram till åtminstone 2007 var siten oerhört liberal på gott och ont. Men med tiden har vissa gränser ändå sats upp vilket jag är för.

Det finns en historia långt före ”50 nyanser.” Det fanns och finns en historia före De sade med menar jag. Inom vissa religiösa grupperingar -läs präster, munkar och andra religösa toppskick- förekom smärta. En del menade att smärtan var till för att påminna om synd och Jesus lidande medan inom österländska fillosofin fanns det de som menade att själen gav sig ut på en resa då kroppen fick lida av riset. Det var åtminstone vad doktorn i religion vid Karlstad universitet påstod 1999.

Vår historia är viktig vi behöver den. Vi behöver lära oss mer, vi behöver prata om den oftare. Hur såg samhället på bdsm fram till 2006? Och hur påverkade den synen oss som hade dragning till bdsm? Hur såg tillvaron ut för oss som njöt av bdsm exempelvis 1994 innan internet slagit ? Med de frågeställningarna inser vi dels att darkside behövs och dels att den frihet och de möjligheter vi i dag har inte var självklara för 25 år sen då jag och många med mig gjorde egna piskor för det gick inte att köpa färdiga piskor i en småstad.

Vi måste berätta så framtiden kan minnas. Den är vår och det finns saker i den som är spännande, andra delar är mörkare. Men vi bör ägna lite tid åt vår historia kan jag tycka, speciellt nu när darkside inom överskådlig framtid fyller 20 år.
Darkside snart 20 år vi behöver blicka tillbaka

Tillagd 20 dec 2022   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Samhälle

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
26 apr: Lesbian Visibility Day
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024