Log inRegister
Kink shaming i annars fina podden Alla Våra Ligg, avsnitt 324
Jag älskar podden ”Alla Våra Ligg”. Den har en blandning av allvar och trams som tilltalar mig. Men i avsnitt 324 visade de på större okunskap än vanligt. Till exempel är sadism inte att man går igång på att skada någon, utan att tillfoga någon smärta. Det är stor skillnad. För att det ska vara BDSM krävs att den som tar emot är masochist, dvs. en person som njuter av att få smärta. Det går inte att se beteendena var för sig. Ensam kan sadisten tillfoga en person som inte njuter av att få smärta både fysiskt och mental skada och likaså kan masochisten orsaka mental skada hos någon som inte njuter av att ge smärta. Men tillsammans blir sadisten och masochisten en perfect match.

Frågan om alla ska acceptera alla sexuella praktiker ställdes i podden. Nej, såklart att de inte ska. Vi har en ny samtyckeslag. Enligt den kan vem som helst, när som helst säga: nu vill jag inte. Oavsett vad man innan eller under akten har sagt att man tycker om eller vill göra. Ska det vara vedertaget att involvera olika BDSM-praktiker i sex?, frågar sig också podden. Svaret är att ja, om de inblandade vill men nej, inte om de inte vill. Helt enligt samma samtyckeslag.

Jag fördömer alla former av våld, sexuellt våld och övergrepp. Men det är inte BDSM. För att det ska kvalificera som BDSM krävs samtycke från alla inblandade parter. Hela vägen. Självklart försöker förövare rättfärdiga sitt felaktiga beteende med att det är BDSM. Det betyder inte att övergrepp därmed magiskt förvandlas till BDSM. Det misstaget podden gör att de drar ett likhetstecken mellan övergrepp som sker i krig och att få ut njutning av BDSM. ”Människors normala sexliv” ställs mot ett ”sinnessjukt sätt inom krig”, vilket blir en väldigt konstig jämförelse.

Alla Våra Ligg är en sexpositiv podd. De är tydliga med att de inte tillämpar alla praktiker som de pratar om i podden i sina egna sexliv. Det är inget konstigt med det, tvärtom skulle det vara underligt om alla gjorde allt. De kan såklart också uttrycka åsikter i sin egen podd. I det här avsnittet talar de om vad de tycker är ”okej”. Att ha lite ”rough sex” är okej. Men att, jag citerar, ”elchocka”, ”klämma dit saker hårt som fan” eller ”spö på varandra så att det blir märken” är tydligen inte okej och jag kunde inte hålla räkningen på hur många gånger ordet ”sjukt” användes i sammanhanget. Då vill jag bara påminna om att den 1 januari 2009 slutade Socialstyrelsen klassificera transvestism, fetischism och sadomasochism som sjukdomar.

Alex, en av de två poddarna, gav uttryck för att det är hennes jobb att kink shamea. Men jag ifrågasätter det och varför de här åsikterna behöver lyftas i den här, i övrigt fina, podden som utgör sig för att vara sexpositiv. Som jag brukar säga – ja, vi har yttrandefrihet i Sverige men det betyder inte att man har rätt att spy ur sig oönskade åsikter till höger och vänster. Jag tror att det är många människor som lyssnar på podden och som älskar olika BDSM-praktiker. Det är tillräckligt mycket tabu i samhället som det är och vi behöver inte höra att vi har ett sjukt beteende. Krig är ett sjukt beteende. Att bejaka sin sexualitet i samtycke med andra människor, oavsett vilka praktiker man använder, ger god sexuell hälsa. Behöver jag förtydliga att det är friskt? Behöver jag säga det uppenbara – att friskt är motsatsen till sjukt?

Det står i poddbeskrivningen att de har som mål att ”lära sig allt kring sex, relationer, sexualitet och hbtqi”. BDSM är en del av det och de skulle verkligen behöva mer kunskap på området. Det finns bland annat en systerpodd, ”Sex med oss”, som jag varmt kan rekommendera för att öka förståelsen för andra människor och minska ens fördomar. Sen skulle jag också önska att ilskan kanaliseras dit den hör hemma: dels hos de som begår övergrepp och dels hos vissa företrädare av rättssystemet som tolkar lagarna felaktigt. Oavsett vilket, inte hos dem som utövar BDSM.
Poddavsnittet är inte så sexpositivt som podden menar att den är. Det är en hel del kink shaming och skammande. Det mesta tyder dock på okunskap.

Added 2 dec 2022   Debate articles regarding sexuality and identity   #BDSM #From movies & media

You cannot see or post comments since you are not logged in.