Logga inBli medlem
BDSM i domstol - aktuell rättspraxis
Gällande rätt enligt hovrättens för övre Norrland dom den 27 december 2021:

"Hovrätten konstaterar att även sexuella handlingar som utförs inom ramen för en överenskommelse om dominans och undergivenhet måste vara frivilliga från båda parter. Även inom BDSM kan en person således när som helst ångra sitt beslut att delta i en sexuell handling. Det ansvar som den som utför en sexuell handling mot någon annan person har, att förvissa sig om att den andra personen vill delta, åligger särskilt en person med dominant roll. Detta ansvar blir i synnerhet gällande i kontakt med en tidigare obekant person."

I det konkreta fallet är även följande avsnitt, om uppsåt, av intresse för kulturen:

"[Den tilltalade], som aldrig tidigare träffat Sekretess A, har varken i KIK-konversationen inför parternas träff, eller under det inledande samtalet då de träffades, försäkrat sig om var gränserna för frivilligheten går och hur frivilligheten, eller icke frivillighet, kommer till uttryck, exempelvis genom stoppord. Då Sekretess A svarade att hon inte ville ha analsex och tydligt förklarade varför, måste [den tilltalade] därför, oavsett vad Sekretess A tidigare gett uttryck för på Body Contact, insett att det fanns en avsevärd risk för att hon inte deltog frivilligt. Att hon samtidigt log och därmed gav dubbeltydiga signaler fritar inte honom från ansvar att ta reda på hennes faktiska inställning. Han har trots insikten i den avsevärda risken att Sekretess A inte deltog frivilligt, penetrerat hennes anal med sitt finger och därefter med sitt könsorgan. Detta talar med styrka för att han varit likgiltig inför den risken.

Hovrätten konstaterar vidare att det av den efterföljande konversationen mellan parterna på KIK framstår som att [den tilltalade] anser att Sekretess A:s ovilja till analsex är av mindre betydelse eftersom hon tidigare ska ha haft analsex. Hovrätten finner mot den bakgrunden att det är styrkt bortom rimligt tvivel att [den tilltalade] haft ett s.k. likgiltighetsuppsåt i förhållande till att Sekretess A inte deltog frivilligt. Han ska därför dömas för våldtäkt i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning. Brottet är inte att anse som mindre grovt."

(Kursiver, klamrar och understrykningar i citaten ovan är mina tillägg.)

Tingsrätten hade, i den del som citaten avser, bedömt den åtalade gärningen som oaktsam våldtäkt. Hovrätten skärpte alltså den bedömningen och bestämde straffet till 3 år och 2 månader (även det en skärpning jämfört med tingsrätten).
I ett nytt hovrättsavgörande har hovrätten bedömt flera frågor som ofta tas upp i diskussioner på darkside.

Tillagd 7 feb 2022   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Samhälle #BDSM

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.