Logga inBli medlem
En kort redogörelse för hur en covidanalys på labb kan se ut
Låt oss följa ett covidprover.

Du spottar i koppen, drar några varv i svalg och näsa... Sen då?

1. Provet tas till närmsta sjukhus eller laboratorie som utför coviddiagnostik.

2. En person packar upp ditt prov ur den där lilla plastpåsen du vet. Provets unika id/etikett, datum och tid ankomregistreras och provet ställs sen i ett provställ (50/ställ).

3. Stället kommer upp till labb. Där registreras provet igen och får en sk analyskod så att man kan svara ut till 1177 om man är positiv/negativ.

4. I provet finns nu ev aktivt virus som måste avdödas. Detta görs genom att provet kokas 20 minuter i 100 grader i ett värmeblock (ett block tar normalt 50 prover åt gången). Man flyttar alltså manuellt över röret från sitt ställ, ner i kokplattan och sen till stället igen. Vårt labb har 4 kokplattor.

5. Efter kokning är provet inaktiverat dvs viruset avdödat. Provet kommer då registreras återigen i datorn för att bli tilldelad en "körningslista", detta så att man kan följa provet hela vägen. Nu gäller det att provet står på samma ställe och i rätt ordning hela tiden.

6. Då det just nu är provrörs brist i världen, så har de flesta rör fel storlek för robotarna. Uppskattningsvis måste därför 70% av Region Sörmlands prover just nu manuellt hällas över i ett nytt rör samt få en ny etikett/provid. Och sen ställas tillbaka på rätt position i stället igen.

7. I nästa steg och återigen manuellt, så flyttas röret ifrån sitt ställ till ett långt rack som tar 32 prover. Manuellt tas alla korkar av. Obs. Ordningen måste vara exakt samma som den som lades in i datorn punkt 5. Annars kan fel prov få fel svar. Varje provid/etikett måste vara utåt så att roboten (se punkt 8) kan läsa av.

8. Racket sätts sen in i en robot som kommer kunna ta en viss mängd provvätska och pytsa ut det ner i en sk PCR-platt (en liten platta i plast med 96 små hål där provet ligger). En vända kan således innehålla 3 ställ = totalt 96 prover.

9. Roboten tillsätter sen reagens till plattan som behövs för själva analysen.

10. Plattan flyttas sen manuellt till en sk PCR-maskin som kommer analysera provet och skicka in resultatet till labbsystemet/datorn.

11. Labbpersonal godkänner körningen och svaret går ut till 1177.

12. Provrören korkas på och ställs tillbaka i rätt ordning i sitt ställ.

13a. För min Region behöver personalen sen manuellt plocka ut 752 prover/vecka som är positiva med ett tillräckligt lågt Ct-värde som PCR-maskinen tar fram (lågt Ct = mycket virus) . Tex. Provid 332716964, i brunn A7 på PCR-plattan vilket motsvarar position 23 från vänster i ställ 2 från körning 1273 plockas ut och placeras i ett nytt ställ.

13b. Dessa 752 prover kommer sen gå vidare in i en ny robot (lock av, in i ett rack osv), en ny platta preppas. Denna går sen in i en separat analys där hela virusets genom kommer sekvenseras (= varje bokstav i virusets genom läses av). Detta görs åt folkhälsomyndigheten för att hålla koll på mutationer, hur smittan beter sig, hur länge man vårdas på sjukhus, för att dela data till forskning för framtagning av vaccin osv. Denna analys tar ca 3 fulla arbetsdagar. Denna del jobbar jag med främst. Min maskin brukar normalt användas till forskning och för diagnostik av genetiska sjukdomar samt vissa cancersorter, men nu kör vi endast Covid samt hjälper till med att hälla över prov i rätt sorts rör.

14. Övriga proverna slängs om körningen gått bra, annars får man börja om ifrån punkt 7.

* Prover som tas på patienter som är inlagda på sjukhus har ett separat flöde. De kokas inte, utan rören öppnas manuellt och mha en sk pipett så för personalen över 500 ul provvätska till ett nytt rör som innehåller en lösning som avdödat samt stabiliserar. Sedan går de in i en egen robot precis som ovan. Alla positiva prover plockas manuellt ut för helgenomsekvensering punkt 13a-13b.

** Majoriteten av alla moment utförs i en ska labbsäkerhetsbänk (man har händerna i ett ventilerat litet växthus typ som låter jättehögt), i skyddsutrustning och handskar. Mellan varje körning måste alla ytor rengöras noga för att undvika sk kontaminering = att man får in virus från ett prov till ett annat.

*** Faktiska siffror från "mitt" sjukhuslabb senaste dygnen är att det i snitt kommer det in ca 6000 prov/dygn. Grundbemanningen normalt är 3 personer dagtid 07-16. Fyra robotar finns och 6 PCRmaskiner.

Just ja, sen har vi alla andra analyser tex. Hepatit, clamydia, gonorré, influensa, RSV och måååånga fler. Dessa måste också analyseras givetvis.

Nu kör labbet dygnet runt, inbeodrar så att det är iaf är 5 personer dagtid och två kvällar och nätter. Sen hjälper all personal till med det dom kan. Men vi går på knäna, jag mfl jobbar dessutom som vårdpersonal ute på avdelningarna samt akuten.

Så undrar du över varför ditt provsvar är dröjer så vet du nu varför. Tack för din förståelse❤️

Tillagd 15 jan 2022   Kultur- och faktaartiklar   #Min vardag #Egenupplevt #Samhälle

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024