Logga inBli medlem
Svar till expressens ledare: Könsbyte för 12-åringar - Hur tänkte regeringen här?
Snälla fanskap som sitter Expressen.
Va fan gör du? Hur kan du få sprida sådan missinformation?
Det första vi måste få rätt i din text är att det är tillåtet från 12 år med vårdnadshavarens och barnets godkännande att ändra sitt juridiska kön. Inte ett enda barn (dvs person under 18, ni vet myndighetsåldern i Sverige) kan självmant ändra sitt juridiska kön, personnummer eller genomgå könsbekräftande vård utan tillåtelse från vårdnadshavare. Varför vinklar ni er text så att personer som inte är insatta antar att barn utan vårdnadshavare kan byta juridiskt kön?

Det andra vi måste få rätt på är ert fanskap till statistik. 1500% låter jättemycket. Så många som har fått denna diagnos! Kollar vi på absoluta tal så ser vi att remitteringarna till transvården har ökat från ca 20 per år från 2008 till ca 190 per år 2017. En ökning, men inte lika dramatiskt som man skulle tro. Speciellt när man tänker på att det ”absoluta sterilisering kravet” togs bort 2013. Tillbaka till 1500%. Ni tog det från Svenska Dagbladet men verkar inte ha kollat i Socialstyrelsens rapport era fanskap. Från 1998 till februari 2020 har 6334 personer fått diagnosen könsdysfori. På 22 år har 6334 fått diagnosens könsdysfori, enkel mattematik 6334/22, det är 287.9 per år.

Men vi släpper detta med statistisk missinformation och går vidare till kunskapsluckorna.
Säg mig, vilka menar du? För vi vet hur pubertets blockare fungerar och vilka konsekvenser dem har. För vi vet hur kirurgier fungerar och vilka konsekvenser dem har. Vi vet att könsbekräftande vård hjälper transpersoner och minskar självmords faktorer. Men sure, samhället har stora kunskapsluckor.

När vi ändå pratar om kunskapsluckor. Dysfori är inte en epidemi. En person med dysfori kan inte smitta en person som inte har dysfori. Dysfori är inte en snuva som man kan föra vidare. Ok, vi släpper det som ni släpper sanningen.
Men åter till lagförslaget. Jag hoppas att ni på Expressen har läst förslaget. Det skulle vara oetiskt att inte göra det innan ni skrev artikeln. På sidan 6 så står det i andra paragrafen följande.

2 § Ett kirurgiskt ingrepp som avses i 1 § första stycket får göras på den som har fyllt 18 år, om personen
1. är folkbokförd i Sverige,
2. upplever att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten, och
3. måste antas komma att leva i denna könsidentitet även i framtiden.

Varför lyfte ni barnläkarföreningens remissvar? Kan det vara så att ni kan få läsaren att tro att lagen säger att barn ska gå genomgå könsbekräftande vård från 12 års ålder utan vårdnadshavarens tillåtelse? Jag hoppas att ni inte är så oetiska!

Jag tänker inte prata om våldtäkt då jag inte kan mycket om det. Dock så vill jag lyfta statistiken rörande våld mot transpersoner för den kan jag. Nationellt centrum för kvinnofrid släppte en rapport 2018 om våld mot hbtq-personer. I den ser man hur många transpersoner som utsatts för våld i nära relationer.
”Folkhälsomyndighetens undersökning… uppgav dock 17 procent av transpersoner som under det senaste året hade utsatts för fysiskt våld att förövaren varit deras partner. Vidare uppgav cirka en tredjedel av transpersoner som någon gång blivit tvingade till sex mot sin vilja att förövaren varit en tillfällig eller fast partner.

Så ja. Om vi ska prata om våld och våldtäkt så bör ni i alla fall lyfta denna grupps problem också. Men fan. Vad ska kvinnojourer göra? Ska dom hjälpa transkvinnor eller inte? Ska dom hjälpa en särskild utsatt kvinnlig grupp? Är det inte deras jobb?

Tillagd 19 nov 2021   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Annat kön

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.