Spaning om hur åsikter begränsar
Jag funderar så här till morgonkaffet på hur likes och polls förändrar samtalsklimatet här på Darkside. Vi som subkultur lever med annorlunda åsikter än samhället i stort, och vår subkultur består av en brokig skara som samlas under en förkortning, en flagga. Så Darkside borde tjäna på att ha utrymme för en mångfald av åsikter. Vilket jag tror i grund och botten är något de flesta håller med om. Men hur påverkas detta av likes, polls och kulturen som dessa funktioner skapar.

Jag tänker att likes och polls skapar en lathet. Istället för att formulera mina egna tankar i ett inlägg så röstar jag i en poll, eller like:ar ett inlägg av någon som tycker snarlikt. Det är lite en utvecklingen från böcker, till bloggar, till Twitters 128 tecken till tumme eller ned. Självklart sparar det tid. Det blir mindre att skriva och att läsa. Så det finns mera tid att ha åsikter om mera. Genom att rösta och like:a.

Men det gör något med samtalsklimatet, tror jag, på ett sätt konsoliderar Darksides åsikter. Istället för att lägga tid på att uttrycka en egen, så väljer jag en av de färdiga alternativen. Och om alla röstar på en sak i en poll (t.ex. om det är okej att skvallra) vågar jag då rösta på det opopulära alternativet. I mera traditionella omröstningar så visas inte det aktuella resultatet innan en röstat för att undvika den påverkan. Och vågar jag argumentera emot den som alltid får så många likes. Vågar jag tycka annorlunda och uttrycka det?

Darkside borde ju tjäna på ett bredd av åsikter, eftersom vi är en sådan brokig skara, vars gemensamma intresse är tämligen ovetenskapligt. Så vi borde vara långt ifrån tydliga rätt och fel. Men samtidigt hårdnar samtalsklimatet. Genom politiskpolarisering. Det har blivit viktigt om experten på TPE är SD:are eller anarkistvänster. Kanske detta ett resultat av att Darkside handlar mindre och mindre om kink, och istället har blivit mera utav ett alternativt Facebook.

Men tillbaka till grundfrågan, är jag ens intresserad av åsikter överhuvudtaget, framförallt åsikter i likes och poll-format? Kanske är jag gammalmodig men jag gillar personliga berättelser, erfarenheter och anekdoter. Som speglar personerna bakom subkulturen, men egentligen inte deras åsikter. Vem bryr sig av vad någon tycker egentligen? Jag vill veta historien som ledde upp till den åsikten.

Nu när de enkla åsikterna tar över, så räds jag att det djupdykande navelskådandet försvinner. Och då återstår de som vill rösta på polls och like:a grejer, de som vill tycka samma och stöta bort de icke-likasinnade. Men vad är det egentligen att samlas runt?

Hur skulle det vara om resultatet på en poll inte visades under de första 48 timmarna, och om likes bara visades för personen som skrivit inlägget.

Författarens egna ord om alstret:
Vad händer när Darkside går från djupdykande navelskåderier till likes och polls

Print  Alster ID 29894  Abuseanmäl 

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2021
Darkside är internationellt känt som Fetopia.