Darksides baksida – diskrimineringslagen och hatbrott
Diskrimineringslagen är en lag som riktar sig till arbetslivet. Den skyddar arbetare, arbetssökande och den som frågar om arbete. Ni undrar kanske varför det är något att ta upp här på DS? För att vi, bdsm-utövare, inte skyddas av diskrimineringslagen och kan vid en eventuell informationsläcka riskera våra jobb.

Det finns sju skyddsgrunder i diskrimineringslagen:
• kön
• könsöverskridande identitet eller uttryck
• etnisk tillhörighet
• religion eller annan trosuppfattning
• funktionsnedsättning
• sexuell läggning
• ålder

”Med kön anses biologiskt kön, en person är antingen man eller kvinna. Att utgå från att det endast finns två kön anses numera vara en förenklad bild av verkligheten. Men när kön skulle definieras i diskrimineringslagen ville man ha en enkel definition.”

”Med könsöverskridande identitet eller uttryck menas enligt lagtexten att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Denna allmänt hållna definition är avsedd att ge skydd åt transsexuella, transvestiter, intergender, intersexuella, transgenderister, dragkings och dragqueens. Listan är inte uttömmande. Definitionen i diskrimineringslagen har kritiserats för att bygga på en tvåkönsnorm.”

”Sexuell läggning definieras i lagen som homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Definitionen utgår från att alla människor har någon av dessa läggningar. …. Sexuellt beteende ska skiljas från sexuell läggning. I förarbetena nämns pedofili som exempel på ett sexuellt beteende som inte skyddas av diskrimineringsförbudet.”Sexuellt beteende. Det är där vi återfinner bdsm - och diskrimineringslagen säger tydligt att vi inte skyddas. Punkt. Slut.

Så nu till nästa ingrediens i den är soppan:
Du har ett konto på Facebook eller Instagram och postar vanliga (vaniljiga, vardagliga) bilder där. Du har släkt, vänner och arbetskamrater, kanske även din chef där som vän. Varför inte. Det är ju så man gör. Du har även ett konto på DS där du lägger upp bdsm. Massa härligt snusk för dina DS-vänner.
Facebook, liksom alla andra sociala appar, samlar info överallt i mobiler och datorer. De är byggda för att sammankoppla folk och de gör sitt jobb jävligt bra.

Om två personer har konto på Facebook och DS och använder en tredje app för chatt (kik, snap, discord, whatsapp, insta, messenger, etc) så snokar Facebook upp det och lägger till personen som förslag på ”personer du kanske känner”. Om två personer befinner sig nära varandra geografiskt under en längre stund (säg en hel kväll) samt interagerar via någon tredje app så kommer även då Facebook föreslå att ni känner varandra. Instagram känner även igen bilderna som läggs upp, så postar man samma bilder på DS och där kommer man snart dyka upp bland ”förslag för dig” hos folk som tittar på ens bilder på DS. Använder man samma nick både här och där så blir det ännu lättare för personer i din digitala omgivning att haja. Att man använder samma mejladress och samma enhet(er) (mobilen, datorn) gör det för apparna ännu lättare att veta vad du gör här.

Om du använder ditt riktiga namn på Facebook, har angett din adress och fyllt i familjemedlemmar så räcker det med att dubbelkolla på Ratsit eller hitta.se - vips! nu har någon någon okänd person fått tag på hela din personliga information. Apparna har gjort Sherlock Holmes jobb, någon person där ute vet nu mycket om dig och du kan utpressas. Outas. Och står där utan skydd.

Om du tycker att det här inte angår dig för att du är trygg på ditt jobb och det finns ingen chans att du riskerar få sparken om det kommer ut att du är bdsm-utövare då blir jag glad för din skull. Men det är olika på olika jobb, i praktiken är det väldigt godtyckligt hur det blir. Även om din chef skämtsamt sagt att det är ok så kan det bli annorlunda när det kommer till kritan. Om du blir outad som bdsm-utövare finns det ingen lag som skyddar dig.

Visst har Socialstyrelsen beslutat att inte längre betrakta BDSM som en sjukdom från och med årsskiftet 2008/2009, vi kan hurra att vi inte är sjuka längre, men det kommer inte att skydda oss ifall något allvarligt händer. Vi är en sexuell minoritet som ännu saknar diskrimineringsskydd i Sverige. Vi är inte heller som grupp skyddade mot hets och det anses inte i lagens mening vara ett hatbrott om en BDSM:are blir utsatt för misshandel av en person som hatar det de gör.

Så inte nog med att vi kan förlora våra jobb om vi blir outade, utan vi kan även bli spöade på gatan utan att det anses vara hatbrott. Tryggt, va?

Vad kan vi göra åt det?

Under många år har RFSU och RFSL arbetat för att underlätta för oss som praktiserar BDSM i Sverige, vid sidan om deras huvudarbete som är riktat mot hbtq-personer. Vill du stötta deras arbete så kan du gärna bli medlem eller gå med i någon av deras arbetsgrupper.

Sedan ett tag finns även RFSM, Riksförbundet för sexuella minoriteter, som har som huvudsyfte att arbeta för att stärka sexuella minoriteters position i samhället och säkerställa jämlik lagstiftning för alla. Varför behövs en förening till? För att RFSM har huvudfokus på oss som fortfarande saknar skydd inför lagen. RFSM jobbar målmedvetet för följande:

• Att alla sexuella och relationella minoriteter ska ha samma rätt till skydd enligt diskrimineringslagen som andra minoriteter har.
• Att flersamma ska ha rätt att omfattas av sambolagen.
• Att flersamma ska ha möjlighet att ingå äktenskap med samtliga partners.
• Att sexuella och relationella minoriteter ska ha en naturligt del i sexualundervisningen i grundskolan.

Vill du vara en del av förändringen som behövs? Vill du bidra till att göra våra liv tryggare? I så fall ge ditt stöd till RFSM. Det är dags nu. Bli gärna medlem och börja arbeta med oss för att stärka våra rättigheter. Tillsammans är vi starka!

Du kan följa RFSM här:

www.darkside.se/net/?id=2186

rfsm.se/

www.instagram.com/rfsm16/

twitter.com/rfsm16

Print  Alster ID 29725  Abuseanmäl 

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2021
Darkside är internationellt känt som Fetopia.