Potens och BDSM
Manlig potens är en tabulagd fråga i många sammanhang. Mellan 5-20% av alla män lider av erektil dysfunktion med medicinskt eller organisk orsak. För många män med potensproblem är det en oerhört jobbig situation där deras manlighet känns som att den försvinner. En definierande funktion för mannen är just erektionen och möjligheten till penetration. Många män som upplever detta sluter sig i sig själva, undviker sex och därmed att exponeras för problemet. Det leder till att förhållanden raseras och självförtroenden försvinner.

Potensproblem inom BDSM är ju samma problem men större. Om man är BDSM-utövare så är ju oftast just sex en stor del av det intresset. Och både som dominant man eller undergiven man så kan potensproblem göra att man undviker eller försöker ignorera sina lustar vad gäller BDSM, att det blir förknippat med ångest. Och alla ni som utövat BDSM och sedan försökt undvika det (träffat någon vanilj ni blivit kära i till exempel) vet hur pass jobbigt det kan vara.

Utöver de medicinska/fysiska orsakerna till potensproblem, som upp till var femte man upplever, så finns det även potensproblem med psykisk grund. Osäkerhet, nervositet och liknande känslor som gör det svårt att få erektion ibland, eller ofta. Nästan varje man har upplevt det här ett par gånger i sitt liv, och för vissa utvecklas det till ett ständigt problem. Vi är alla olika men i många fall kan mentalt betingade potensproblem ibland vara svårare att överkomma än fysiskt betingade.

Jag har potensproblem, vad gör jag?
Det första är egentligen att försöka ta reda på om det är fysiskt eller psykiskt, konsultation med läkare kan leda till olika former av tester för att se nivåer av testosteron, analys av eventuella mediciner du tar och om dom kan påverka. Om du kan få erektion när du är själv eller ser på porr så är det större sannolikhet att problemen är av psykiskt ursprung. I båda fallen finns det piller att ta som vi alla känner till, men om orsaken är psykisk så finns det en risk att pillrena hjälper sämre. Dom påverkar ju bara den fysiska funktionen men om osäkerhet, tvivel och nervositet ligger till grund så påverkar dom ju inte orsaken.

Just större förståelse du har för orsaken till problemet, desto bättre kan du kommunicera det till din(a) partner(s) för att avdramatisera situationen. Sen kan det vara en uppförsbacke att ta hand om de eventuella psykiska underliggande faktorerna, beroende på hur djupt inrotade dom är. Samtal med sexolog eller psykolog kan hjälpa med dom frågorna men det är mycket arbete som måste göras själv. Sedan öppen kommunikation om det med din partner är så jäkla viktigt. Det handlar mycket om att svälja stoltheten och erkänna problemet, vilket är en hög tröskel för många, men det är den enda vägen framåt.

Min partner har potensproblem, vad gör jag?
Det är lätt att som partner tolka erektionsbortfall som en reflektion på dig som partner. Om han inte blir hård, då är han ju inte kåt på mig, eller hur? Speciellt om du vet att han ser på porr och runkar utan problem så leder det till att ditt självförtroende rasar i samma takt som hans. Det är lite svårare att svara på frågan hur du tar upp den här funderingen med honom utan att han känner att du ifrågasätter hans manlighet. Ett rätt bra förstasteg kan vara att när det händer så försäkrar du honom om att det är ok och att vi kan göra andra saker. Just ordet "avdramatisera" är viktigt här - det vill säga; att inte göra en stor grej av det, inte fokusera på det.

Men förr eller senare så måste man prata om det, och då kan det vara bäst att det ska vara ur vinkeln att du vill prata om det för att du vill hjälpa honom, inte för att han inte kan prestera, och att du vill lösa det för din skull, utan kanske snarare att du märker att det påverkar honom och du vill gärna vara delaktig i att hjälpa honom med det.

Potens och BDSM
Mycket av ovanstående kan vara svårt i tillfälliga eller mer ytliga förhållanden som inte är ovanliga inom BDSM. Kan en man som har potensproblem vara dominant? Är inte hela grejen att han är auktoritär och tar dig hårt och länge? Om ingenting händer på undervåningen, hur kan han då ha självförtroende nog att dominera dig? Det är en klurig nöt och något som påverkar både honom och dig. Givetvis så kan BDSM vara så mycket annat än penetration, plus att BDSM-utövare oftare har en större arsenal av tillhyggen och leksaker för njutning som vanliga vaniljpar inte har, men givetvis är det många som vill och förväntar sig penetration i samband med BDSM.

Som dominant man är ödmjukhet viktigt, och även om man har en ytlig relation med en undergiven så kan öppenhet här hjälpa mycket. Beroende på hur allvarligt problemet är så kan det vara viktigt att vara öppen om förutsättningarna, förklara att ibland har jag problem, ibland är jag trögstartad osv. Det tar bort udden en hel del plus att den undergivna vet om det och kan undvika att ta det personligt om eller när det händer.

Det finns givetvis en risk att en undergiven inte är förstående för detta och avböjer en träff, men som man kan det snarare tas positivt, för hade en träff blivit av så är risken stor att ug inte hade varit förstående. Det är viktigt att båda parter är med på och förstår förutsättningarna - och det är samtidigt det som underlättar mest rent psykiskt för båda.

Som undergiven är en erektion kanske inte lika viktig enligt många, alltså att jag som undergiven man förväntas inte penetrera eller "ge", så det är ok att jag är slak under hela sessionen. Och för många dominanta som träffar en undergiven med potensproblem så är nog det helt ok. Dock så är ju just upphetsningen ett rätt så viktigt kvitto för den dominanta, att jag ser och hör dig bli kåt helt enkelt. Om det uteblir så kan ju samma osäkerhet uppstå där, så samma behov av kommunikation och öppenhet gäller här.

Summering
Försök ta reda på orsaken, prata med professionella. Som partner, var förstående och fokusera inte på det, avdramatisera. Jag har även startat ett nätverk här på DS som heter "Potens" med tanken att både de som eventuellt har erfarit problemet men även deras partners ska kunna diskutera det öppet med andra i liknande situation.

Förhoppningen är att över tid kunna få bort tabustämpeln från fenomenent och hantera det tillsammans utan skuldkänslor eller att känna sig otillräcklig eller mindre "manlig".Men det krävs större förståelse och att våga prata om det också.

Författarens egna ord om alstret:
Erektionen definierar mannen, eller?

Print  Alster ID 28421  Abuseanmäl 

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2021
Darkside är internationellt känt som Fetopia.