Logga inBli medlem
Endast av nåd - kristendom och BDSM

Del 2: Underkastelse i relationer enligt Nya Testamentet

Just d/s-dynamiken får mig att tänka på ett populärt diskussionsämne under min tid i kyrkan - Bibelns resonemang kring kvinnans underkastelse gentemot mannen. Hur kan detta tankesätt rättfärdigas i 2000-talets industrisamhälle?
Tolkningen som oftast presenterades då var inte att kvinnan ska vara beroende av mannen och alltid göra som han säger - i ett kristet äktenskap ska mannen ha den nivån av kärlek och respekt för sin hustru att det inte ska behövas. Den mest återkommande passagen som användes för att understryka detta var från ett av de så kallade fångenskapsbreven av Paulus:

Efeiserbrevet 2:33-33 (Svenska Folkbibelns översättning för er som bryr er)
“Ni hustrur, underordna er era män så som ni underordnar er Herren. En man är nämligen sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud och själv Frälsare för sin kropp. Så som församlingen underordnar sig Kristus, så ska kvinnorna i allt underordna sig sina män.
Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den. Han gjorde det för att helga den, sedan han renat den med vattnets bad i kraft av ordet, och föra fram församlingen inför sig i härlighet, utan fläck eller skrynkla eller annat sådant. Helig och fläckfri skulle den vara.
På samma sätt är männen skyldiga att älska sina hustrur som sina egna kroppar. Den som älskar sin hustru älskar sig själv. Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och sköter om den. Så gör också Kristus med församlingen, eftersom vi är delar i hans kropp. Därför ska en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de två ska bli ett kött. Denna hemlighet är stor – jag talar om Kristus och församlingen. Men vad er angår ska var och en älska sin hustru som sig själv, och hustrun ska visa respekt för sin man.”

Denna dynamik, präglad av det ömsesidiga ansvaret, är för mig en grundpelare i en hälsosam d/s-relation.

Ett av mina tydligaste barndomsminnen är av att sitta på vardagsrumsgolvet medan min pappa eller syster strökollade på Dr Phil. Snubben har helt klart sina brister och är problematisk på många sätt, men då och då träffar även han rätt. För några år sedan var en av gästerna en pastor som var kontrollerande och på många sätt kränkande mot sin fru. Förvisso säger han att det är viktigt att hans fru har en självständig natur men med en undergiven karaktär, vilket för mig stämmer överens med den undergivna rollen, men går vidare med att erkänna att han är hotfull och aggressiv mot henne. Han använde argumentet att Bibeln säger att Gud skapade kvinnan för att vara det svagare kärlet som ska luta sig mot och vara undergiven sin man, som ska vara den starkare. Han refererar till texten ovan, och Dr Phil svarar, löst översatt och citerat, något åt det här hållet.
“‘Du ska älska din hustru som Kristus älskade kyrkan’. Jag tror inte att Kristus var verbalt kränkande och hotfull mot kyrkan. (...) Det är inte att älska din hustru som Kristus älskade kyrkan. Och underkastelsen följde kärleken, och det är inte vad du pratar om här. Det är en perversion av skriften vilket är anstötligt mot min sensibilitet. Jag finner det verkligen anstötligt när människor utnyttjar skriften för sina egna agendor (...) Så vilket är det? Du vill antingen ha ett gudfruktigt äktenskap eller så vill du ta ut dina egna osäkerheter och din egen agenda och använda det för att stödja till argument. Du kan inte få båda.” (https://www.youtube.com/watch?v=dGy-e9t3wEQ)

Och DÄR har vi vad som för mig är principen som genomsyrar hela idén av TPE och dominans. Inte som i att en dominant nödvändigtvis behöver älska sin undergivna som Kristus älskade kyrkan, men att rollen av den dominanta är att ta hand om och visa tillgivenhet, och därefter kommer underkastelsen. Till viss del kan även det förstnämnda appliceras i vissa d/s-dynamiker. Jesus älskade församlingen till den grad att han dog för den, vilket inspirerade den nivån av hängivenhet från hans anhängare att de var beredda att gå samma öde till mötes för hans skull. Om någon ska låta sig bli fysiskt sargad och förödmjukad och underlättar säkerligen vetskapen att den dominanta skulle göra vad som helst för sin undergivna. Med lite välvilja kan man även dra en TPE- eller aftercare-parallell till stycket "Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och sköter om den.", eftersom en dominants ansvar ofta innefattar den undergivnas allmänna fysiska välbefinnande.
Kanske skulle jag i sammanhanget omskriva Dr Phils yttrande till underkastelsen följde tryggheten. Omständigheterna för underkastelse måste vara en miljö av trygghet, omsorg och ömhet. Ett mantra jag ser ofta i mina communities av undergivna är “submission is earned” - väldigt få reagerar positivt på en dominant som kommer in vid första meddelandet med “hej vill du bli min slav?”.
En dominant jag följer online pratade om hur han blev bombarderad med DM's av främlingar som kallade honom daddy och som direkt erbjöd honom sin underkastelse, vilket oroade honom eftersom "Jag har inte gjort någonting för att förtjäna din underkastelse. Du känner inte mig, jag skulle kunna vara en seriemördare. (...) Men snälla förstå att underkastelse behöver förtjänas. Och detsamma gäller någons dominans. Jag må gilla det här, men du får vanilj tills jag litar på dig. (...) Om du inte behandlar din underkastelse som en dyrbar gåva, vad får dig att tro att din dominanta inte kommer göra detsamma?
Om jag som undergiven överväger att inleda en relation som innefattar TPE är det mycket jag kommer lägga i någon annans händer. Mitt välbefinnande, min vardag, mitt beteende, och mer. Innan jag gör det måste jag ju rimligtvis känna mig trygg i att det är någon som jag KAN lägga allt detta händerna på. Villkorslös underkastelse är, enligt min personliga åsikt och erfarenhet, inte en hållbar eller hälsosam underkastelse.

Fortsättning:

Del 1 (17 feb 2021)
Del 2: Underkastelse i relationer enligt Nya Testamentet (17 feb 2021)

Tillagd 17 feb 2021   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Kvinna #Man #Egenupplevt #Disciplin #Skamlekar #Psykisk dominans #Kyskhetslekar #Traditionella könsroller

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Idag: Lesbian Visibility Day
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024