Logga inBli medlem
Hur ska vi heteromän förhålla oss till feminism?
Feminism har som bekant många olika inriktningar och min tolkning av grundbulten i ideologin är att en feminist menar att ett stort problem i samhället är mäns överordning gentemot kvinnor. Bevisbart eller inte, sant eller inte, förenklat eller inte - denna åsiktsriktning råder idag och delas av många. En delmängd av de kvinnor som är medlemmar på Darkside, liksom i övriga samhället, benämner sig feminister. Samtidigt tycks dessa kvinnor ha i grund och botten samma syn som annorstädes i Darkside-communityt, och som tycks vara en del av communityts kärna, nämligen att lek är lek och allvar är nåt helt annat. Feministiska, och gentemot män sexuellt undergivna, kvinnor tycks anse att en heterosexuell, dominant man kan vara feminist.

En fråga är hur en dominant man, säg med vissa specifika sadistiska böjelser, framstår i samhället i övrigt. Är till exempel en mans medlemsskap på Darkside och öppenhet kring sina sexuella preferenser tillräckligt för att bevisa att han inte är feminist, i det allmännas ögon? Är det i sig självt ofeministiskt att tända på att dominera kvinnor? På Darkside tänker jag att det rimligen inte är så, men hur ser det ut i samhället i övrigt? Uppstår det ofeministiska bara hos de män som inte respekterar ett nej, här liksom i verkligheten, medan de män som följer sin lekkamrats regler kan ägna sig fullt ut åt sin utlevnad?

Från mitt perspektiv blir det en aning knepigt. Om jag vill leka i en undergiven roll så framstår det som helt oproblematiskt och jag kan ta och få ansvar för att detta sker på villkor som jag accepterar. Jag förväntar mig i en sådan lek att min lekkamrat hörsammar mina gränser och att vi när vi kliver ur leken återgår till roller som juridiskt jämbördiga parter. Min lekkamrat har, enligt min mening, inget ansvar för min psykiska hälsa, eventuella känslor som dyker upp efteråt och är jobbiga för mig eller liknande, med mindre än att lekkamraten har överträtt någon uttalad gräns. Ifall min lekkamrat skulle ifrågasätta mina gränser och sätta snävare ramar för vad hon kan göra med mig för att hon inte litar på att jag kan ta ansvar för min reaktion, så skulle jag uppleva det som respektlöst. Men i den andra rollen blir det svårare. Om jag i en dominant roll tar på mig ansvar för min lekkamrats känslor av omsorg eller brist på tilltro till hennes förmåga att sätta gränser eller liknande så borde jag rimligen uppfatta det som lika respektlöst som när en dominant kvinna gör det gentemot mig. Emellertid finns det ingen i samhället som säger att det är skadligt på något sätt att jag leker med en dominant kvinna. Det finns däremot dem som hävdar att det ÄR skadligt om jag leker med en undergiven kvinna. Har jag därmed ett annat ansvar i en dominant roll än vad en kvinna i en dominant roll har?

Utifrån idealet att bevaka kvinnors rättigheter att inte bli utsatta för övergrepp, såsom fysisk misshandel och psykiskt obehag till följd av en maktobalans i relationen män/kvinnor, hur ska vi heteromän med preferens (helt eller delvis) för en dominant roll förhålla oss till vår utlevnad?

Artikeln ställer frågan om det ansvar och de rättigheter som heteromän har i sin utövning i förhållande till feministiska ideal

Tillagd 31 maj 2020   Debattartiklar om sexualitet och identitet  

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
26 apr: Lesbian Visibility Day
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024