Log inRegister
Coronavirus– det är väl inte så farligt?
Coronaviruset - är det egentligen farligt? Eller blir det bara en liten förkylning? Vi borde väl kunna gå på swingersfester om vi är försiktiga? Och nog kan vi ändå ha BDSM-utlevnadsfester nu när alla äntligen har tid? Folkhälsomyndigheten har ju sagt att mötas 50 personer är OK?

Allt det här är frågor som finns på nätet just nu och som kräver en del eftertanke för att man ska kunna förstå vad som är farligt och inte. Låt oss titta på vad som egentligen kan hända, allt baserat på verkligheten just nu.


En svensk parklubb skriver på sin hemsida att man välkomnar alla par just nu. Man är medveten om viruset och har därför gjort en del för att hindra smittspridning för att det inte ska vara farligt att besöka klubben. Man har tagit bort möjligheten att stå vid baren och man har flyttat isär borden. Precis som direktiven är för restauranger och barer.

Men alla som har varit på en parklubb vet att den intimaste, tätaste kontakten inte är i baren eller vid borden, utan i sängarna, i polen, i korridorna, där man hånglar eller knullar.

För att hindra smittspridning rekommenderar läkarna 2 meters avstånd till sitt sociala umgänge. Går det överhuvudtaget på en parklubb? Finns det plats?

Den här parklubben har definitivt inte förstått allvaret i situationen eller hur smittan sprids.

Hur smittar Covid?
Viruset smittar med droppsmitta. Det sprids genom nysningar, andning, droppar. För att vara någorlunda säker på att inte sprida smittan vidare – håll 2 meters avstånd, kyss ingen, inget oralsex, ingen beröring som kan flytta vätskor på något sätt. Dessutom finns viruset i avföring också. Väldigt lite avföring som kanske inte ens syns, men hamnar där man ligger.

Hur snabbt sprider sig viruset?
Låt oss räkna lite. Säg att det är 30 par på klubben, 60 personer. Låt oss anta att 5% är smittade utan att veta om det, de har inga symptom. Det är 3 smittade personer som finns intimt nära alla andra. De har säkert en helkul kväll, de träffar 10 personer var, varav 2 blir smittade. Troligen är det fler, men låt oss vara försiktiga i exemplet.

Då har vi plötsligt 6 nya smittade personer under kvällen. I början av kvällen var det 3, under kvällen blev det 9. Några av dem kommer att bli svårt sjuka. Det kan vara en äldre person, men det kan också var någon mellan 20-40.

Sen går dessa nio personer ut i samhället och träffar andra – de har ju varit på parklubb och det var ju inte så farligt. Man behöver väl inte vara särskilt försiktigt? Och så smittar de i sin tur 3 personer var. Då har vi 36 smittade. En enda smittkontakt till och vi får över 50 smittade personer – och då kommer någon att dö.

Det här gäller parklubben, det gäller alla fester. Det gäller hemma, på restaurangen, på resor.

Men – alla kommer ju bli smittade?
Jo men, säger någon – vi kommer ju alla att bli smittade i alla fall? Då spelar det väl ingen roll?
På ett sätt har hen rätt. Vi får räkna med att många blir smittade.

Sjukvården klappar ihop
Men vad händer om alla blir smittade på en gång, eller snabbt?
Sjukvården klappar ihop. Ännu fler kommer att dö, av viruset men också av annan typ av sjukdom som inte får tillräcklig vård.

Det finns i Stockholm ungefär 90 intensivvårdsplatser (det håller på att bli fler).

Vi har i Stockholm på tisdag 31/3-2020: 1979 konstaterat smittade, 596 inlagda på sjukhus, 108 intensivvårdade, 103 dödsfall.
Det säger sig självt att om utvecklingen fortsätter i snabb takt kommer 90 platser inte räcka till. Och den räcker definitivt inte till för trafikolyckor, hjärtinfarkter eller andra akuta problem.

Men 50 personer är ju tillåtet?
”Jo, men” - invänder någon annan. ”Folkhälsomyndigheten har ju sagt att 50 personer är OK”
Nej, det har de inte. De har sagt att över 50 personer är definitivt inte OK. Hur många man kan samlas måste ju ändå bero av vad man gör och var. 45 personer på en uteservering kan möjligen vara OK om avståndet mellan borden är tillräckligt stort. Men 20 personer på en parklubb är livsfarligt.

*********************
Uppdatering: nya rekommendationer från FHM - avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
*********************

Det här är allvar
Vi måste se till att viruset inte sprids för snabbt. Och det finns bara ett sätt:
Res inte i Sverige, undvik folksamlingar, tvätta händerna ofta. Och fullkomligt självklart – gå inte på parklubb, gå inte på utlevnadsfester eller andra fester.

Hjälp inte viruset döda dina medmänniskor eller dig själv!
Det här är inte en övning – det är allvar.

*************

Coronaviruset - är det egentligen farligt? Eller blir det bara en liten förkylning? Vi borde väl kunna gå på fester om vi är försiktiga?

Added 1 apr 2020   Debate articles regarding sexuality and identity  

You cannot see or post comments since you are not logged in.