Föreläsare i fokus: Den optimistiska sexrebellen Ylva Maria Thompson
De flesta som var med när reklam-TVn kom till vårt land med många nya kanaler att välja på minns Ylva Maria Thompsons program med erotiska filmer på sena kvällar. Vad ska hon göra i Kinkykvarteret? KK-redaktionen har fått en pratstund så vi vet. Läs intervjun du också och få svaret på det, och mycket mer!

Vem är Ylva Maria?
Jag är en väluppfostrad rebell och obotlig optimist som blivit 58 år på jorden, med en längtan efter en öppen och förstående omvärld.

Du blev känd för en bredare publik tidigt 90-tal på den dåvarande kanalen TV1000 där du presenterade erotiska filmer i TV-programmet: "Tusen och en natt", men du har gjort så otroligt mycket mer, berätta?
Innan jag började som programledare utbildade jag mig till konstnär, jobbade som chefredaktör för det erotiska magasinet Cupido och hade en sexfrågespalt. Det första konstverk som gjorde mig känd för en bredare publik var ”Anonyma Exhibitionister”, avgjutningar av 100 kvinnors kön, som jag genomförde 1998 – 1999 och visade första gången år 2000. Sedan dess har utställningen visats på många platser, bland annat Kulturhuset i Stockholm, Göteborgs Naturhistoriska museum och Jönköpings länsmuseum. Jag har skrivit en bok om Q-kar och jobbar ständigt med att försöka utrota onödig skam kring kroppen, sexualiteten och könsorganen.

Hur föddes ditt intresse för konst respektive erotik?
Konst har alltid fascinerat mig, ända sedan jag var barn. Jag slutade bara aldrig teckna, måla och skulptera. När jag upplevde något starkt som barn ville jag genast göra bilder av det efteråt, det gjorde världen mer begriplig för mig. Sedan slutade jag aldrig med det. Jag vill hellre säga att jag är intresserad av sex än av erotik, sexualiteten i sig, som kraft i människan, som lust, som begär och behov. Jag tror att vi alla föds med ett intresse för sex, men det är mer eller mindre starkt. För mig har det varit kraftfullt.

Vad innebär det för dig?
Det innebär att jag aldrig slutar söka kunskap om sex eller förståelse för sexuella känslor och upplevelser. Jag söker svar på frågor jag möter.

Vad handlar din föreläsning om?
Jag kommer att prata om varför det är viktigt att skapa bilder och representationer av fittan, yonin, snippan, muttan eller vad ni nu vill kalla kvinnans yttre könsorgan. Framför allt ur ett demokratiskt perspektiv. Vidare kommer jag att berätta om olika konstnärer och hur de påverkat mig i mitt arbete, hur de hjälpt till att skapa en öppnare syn och varför jag anser att det är viktigt. Sen kommer jag att demonstrera praktiskt hur avgjutningar av olika kroppsdelar går till, snabbt enkelt och roligt. Jag kommer att bjuda in publiken att delta och prova på.

För att du ska känna dig nöjd med din föreläsning, vad vill du ha uppnått då? På kort sikt samt på lång sikt?
På kort sikt vill jag skapa glädje och aha-upplevelser, på lång sikt vill jag påverka hur vi förhåller oss till våra kroppar.

Det är Europride i år, och det kommer både fler besökare och fler människor från andra länder än vanligt, hur känns det?
Jätteroligt. Jag hoppas att vi kan få många dialoger, möten, inspiration och kunskaper av varandra.

Vad jobbar du på för projekt just nu?
Jag jobbar med att skapa silikonmodeller av kvinnokön, de skall kunna användas pedagogiskt, i undervisning, med möjlighet att känna, klämma, dra isär, stoppa in ett finger och utforska, så de ska ha mjuka, elastiska blygdläppar och klitoriskappa. Jag vill även att de ska ha en slida som en kan utforska med ett finger. Jag jobbar med att skapa den perfekta silikonmodellen av en fitta, helt enkelt.

Har du något särskilt minne som du vill dela med dig av?
När jag jobbade på Cupido och på TV1000 träffade jag många kvinnor som arbetade som strippor eller nakenmodeller. Jag minns en som berättade om hur illa hon blivit behandlad av släkt och vänner i sin hemstad när hon vek ut sig i en herrtidning. Det stärkte min övertygelse om att jag aldrig skulle känna skam för något jag gjort, oavsett omgivningens försök att förminska mig.

Kinkykvarteret har mycket fokus på BDSM och fetischism, hur ser du på de områdena?
Det är jätteviktigt att kunna stå för den en är och de sexuella känslor en har. När det gäller BDSM och fetischism kan det vara svårt att vara öppen i olika sammanhang, därför är det väldigt bra att Kinkykvarteret har en egen avdelning i Pride Park och aktivister som arbetar för att skapa större förståelse.

När det inte är Kinkykvarter i Pride Park, vart brukar du "hänga" då och vart på nätet hittar en dig?
Jag finns oftast här i min ateljé. På nätet hittar du mig på: @ylvamariathompson, www.ylva-art.com, samt “Gipsavgjutningar” på Facebook.

KK-redaktionen tackar Ylva Maria för att vi fick komma och störa i ateljén och vi kommer gjutet att ha en plats på föreläsningen!

Mer information om årets Kinkykvarter med program hittar du här (kräver inte inloggning för externa besökare
Mer om Kinkykvarteret hittar du här: www.darkside.se/kinkykvarteret (kräver inloggning för externa besökare)

Författarens egna ord om alstret:
Kinkykvarteret intervjuar (Foto: Jan Dahlqvist)

Print  Alster ID 21364  Abuseanmäl 

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2021
Darkside är internationellt känt som Fetopia.