Föreläsare i fokus - fetischexperten Elena
Om fetischism är din grej så ska du helt enkelt bara inte missa Elenas olika föreläsningar i Kinkykvarteret på det ämnet. Få tar den frågan så seriöst och kan så mycket om det ämnet. Kinkykvarterets egen redaktion fick chansen att redan nu prata lite med Elena om hur det hela började, sin person och vad de spännande föreläsningarna ska handla om.

Vi börjar med den klassiska frågan: vem är du?
Jag heter Elena och är 27 år. Jag är född och uppvuxen i Tyskland men bosatt i Sverige sedan 5 år tillbaka. På Darkside finns jag under nicket _Elena_.

Har du hållit på med BDSM/Fetischism länge? Hur föddes ditt intresse?
Ja, fetischfantasier har funnits hos mig långt innan min sexualitet utvecklades. Jag blev medveten om dem när jag var 8-9 år. Under många år förtryckte jag dessa fantasier och jag har mått väldigt dåligt på grund av det. Idag kan jag säga att jag har testat mycket och vet vad jag vill. Det jag inte vet är varför detta är så. Därför pluggar jag på universitetet och utbildar mig inom sociala och samhällsvetenskapliga ämnen för att sedan kunna forska om fetischism och BDSM. Idag har jag accepterat och kan uppskatta min fetischm, men känner att det finns väldigt lite information och ännu mindre forskning om fetischism i helhet. Därför bestämde jag mig för att börja plugga och svara på de frågorna som jag aldrig fick svar på när jag var yngre.

Jag har pluggat socialantropologi, psykologi och nu genusstudier och intersektionalitet. Jag valde dessa ämnen för att lära mig ett bredare spektrum av hur en kan “göra bra forskning” för att fylla just denna kunskapslucka om fetischism. Min motivation och det som får mig att alltid fortsätta på min väg är att ingen ska behöva må som jag mådde och att alla nån gång ska kunna acceptera sina olika sexualiteter utan att bli stigmatiserade och diskriminerade.

Vad är din egen inriktning inom området och vad fick dig att söka dig till scenen?
Jag är fetischist med ett intresse för BDSM. När jag kom till Sverige kände jag ingen i Stockholm. Relativt snabbt rekommenderades Darkside till mig och jag blev medlem. Jag har träffat många vänner via Darkside. Jag uppskattar nätverket väldigt mycket, men använder det nuförtiden enbart för networking och för att hålla mig uppdaterad om aktuella debatter. Både online och IRL söker jag spännande samtal, inspiration till mitt arbete och försöker komma i kontakt med människor som har liknande drivkraft och mål som jag har.

Berätta om din medverkan i Kinkykvarteret! Vad är det du kommer att göra och hur ser dina förväntningar ut?
Jag kommer att hålla en föreläsning om fetischism och sprida mitt projekt Swedisch Hive Collective (swedishhive.se). Jag medverkar med två eller tre programpunkter, beroende på hur man ser det. Den första är min föreläsning “Inside Fetishism” som ska förtydliga hur historiska definitioner av fetischism har påverkat sättet samhället idag ser på fetischism och varför fetischister är stigmatiserade. Dessutom vill jag opponera dessa historiska åsikter med definitioner från de som borde ha frågats om detta mycket tidigare, det vill säga fetischisterna själva.

Den andra programpunkten är en paneldiskussion för ett projekt som jag försöker starta. Ett runtbord samtal som ska samla arrangörer inom kinky- och queervärlden för att diskutera gemensamma värderingar och möjligheter att göra vår scen tryggare och mer transparent. Jag skulle gärna skriva ett manifest eller öppet brev som kommunicerar våra värderingar utåt, som kanske kan bidra till upplysning och att minska det stigma som finns. Ett stigma som bland annat visar sig genom att arrangörer har svårt att hyra lokaler för sina evenemang.

Jag älskar interaktion och utbyte. Det är fantastiskt när jag kan inspirera och skapa samtal eller diskussion efter föreläsningen. Jag tycker att det är så viktigt att kommunicera och prata med varandra! Därför hoppas jag såklart även att många är intresserade av Swedish Hive Collective så att vi gemensamt kan skapa förändring. Långsiktigt är det ju det jag strävar efter, att minska stigmatisering och bidra till att alla kan leva sina olika sexualiteter utan att skämmas för det.

Det är Europride i år, och det kommer både fler besökare och fler människor från andra länder än vanligt. Hur känns det?
Kul! Jag kommer hålla min föreläsning en gång på svenska och en gång på engelska eftersom det är viktigt för mig att nå ut till så många som möjligt. Även utbyte med personer från andra länder värderar jag högt. Det är alltid spännande och inspirerande att få ta del av andra(s) perspektiv.

När det inte är Kinkykvarter i PridePark, var hittar en dig då?
Tyvärr är jag inte så mycket i kinkysammanhang som jag skulle önska, vilket mestadels beror på tidsbrist. Jag ser dock framemot att någon gång få chans att besöka Lusthuset i Göteborg. Men något som jag gör månadsvis är att delta i möten med RFSU Stockholms BDSM- och fetischismgrupp. Den rekommenderas starkt för alla som gärna vill vara med och göra skillnad, oavsett om en har en konkret idé eller bara vill lyssna.

Bredvid hemsidan är Darkside en till kanal att komma i kontakt med mig för eventuella samarbeten. Jag har även en liten profil på Instagram, där jag försöker uppdatera om det jag jobbar med (@shatteringglassceiling).

Jag ser fram emot Pride både i Göteborg och i Stockholm med Kinkykvarteret och att träffa nya människor. Jag är övertygad om att vi kan göra skillnad tillsammans! Tveka inte att prata med mig på plats eller att höra av dig via swedishhive.se, och lämna gärna ett meddelande om du är intresserad eller tipsa någon som kan vara intresserad!

Kinkykvarteret tackar Elena för den fina pratstunden och vi ser fram emot att bänka oss för föreläsningarna!
Mer information om årets Kinkykvarter med program hittar du här (kräver inte inloggning för externa besökare
Mer om Kinkykvarteret hittar du här: http://www.darkside.se/kinkykvarteret (kräver inloggning för externa besökare)

Författarens egna ord om alstret:
Kinkykvarteret intervjuar (Foto: Karen Wallington @modlocks)

Print  Alster ID 21248  Abuseanmäl 

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2022  
Darkside är internationellt känt som Fetopia.