Photolicous - kinkyeventen där alla deltagare är arrangörer

Photolicous är ett annorlunda koncept där vi träffas i formen "flytande konstnärskollektiv" och tillsammans skapar cool fotokonst.
"The police had obtained a video which they believed depicted acts of sadistic torture, and they launched a murder investigation, convinced that the people in the video were being tortured before being killed. This resulted in raids on a number of properties, and a number of arrests."
(the Spanner case, Manchester England 1987)

Photolicous är samlingsnamnet på oregelbundet återkommande event för kinky-, BDSM-, HBTQ-, openmind-whatever-folk, främst i och kring Stockholm. Vid första intrycket kan ett Photolicous te sig ganska likt en vanlig utlevnadsfest där det finns festfotografer som dokumenterar coola outfits och häftiga händelser för de som gillar att synas. Photolicous har inte nischat in sig på specifika läggningar, fetischer eller andra preferenser, utan är i högsta grad inkluderande. Eller jo förresten, en läggning eller preferens är i hög grad utmärkande för Photolicous: Exhibitionism! Och så förstås att under eget ansvar vara kreativt drivande i att skapa sådant som gör sig bra på bild. För Photolicous handlar som namnet antyder om att skapa fotokonst tillsammans, samtidigt som man har roligt. Vi marknadsför gärna eventen ganska uppkäftigt, i en positiv anda, och det gör vi utan att skämmas eftersom vi erbjuder lekplatser för något unikt. Vi drar oss inte för att leka med det förbjudna, vare sig i inbjudningarna eller väl på plats när och där vi skapar.


"Photolicous är event för kreativa freaks som vill skapa fotokonst utöver det vanliga. Vi blandar hardcore utlevnad med rena illusioner, gärna i linje med den makabra skit mainstreampubliken ogenerat frossar i genom TV-serier som CSI. Vi skruvar till det politiskt korrekta, vänder på normer, fördomar och fobier. Vi tillåter oss skapa konst som om den varit på riktigt hade gett många år på kåken. Photolicous är dock ingen tävling om att vara värst. Vi har kul tillsammans på teman som fallar oss in, från det romantiskt vackra, det komiska och clownfetischistiska till gangbangs, taggtrådspiskor, militaria och down right horror."
(ur inbjudan till Photolicous 2.0 Pro edition)


Det brukar gå till så att vi lånar eller hyr en lokal någonstans, och till detta bjuder vi in några mer eller mindre proffsiga fotografer, alternativt tar själva på oss rollen som fotograf i crew. Vi tjatar gärna om att bilder som minne av något galet som kanske inte ens hände så som bilderna beskriver det, är värda mer för oss i efterhand än världens coolaste festupplevelse man inte längre minns. Med fotokonsten skapar vi något bestående, OCH får samtidigt fantastiska upplevelser tillsammans. Vi gör sedan vårt bästa för att dela med oss av resultatet, främst här på Darkside på olika sätt. Vi tycker ju alla om att synas!

Det finns inget bakomliggande vinstintresse i Photolicous, men det är svårt att arrangera saker helt utan att det kostar något. Alla deltagare får därför vara med och dela på de större utläggen för lokalhyra, förbrukningsmaterial m.m. Ett event kan gå med en mindre vinst, nästa kan bli en brakförlust. Vi gissar i förväg vad var och en behöver betala för att eventet ska gå runt, presenterar en siffra i inbjudan och sedan håller vi tummarna. Hittills är det rejält minus, men det får det vara värt. That's how we roll liksom.

Photolicous har i praktiken något man kanske kan kalla crew, men vi försöker vara tydliga med att hos oss är ALLA arrangörer. Detta är en viktig skillnad mot många andra kinkyevent. Deltagarnas egna engagemang är det som gör Photolicous helt enkelt. Man kommer inte till Photolicous och förväntar sig en iordningställd lokal där man får underhållning, nej man underhåller sig själv såväl som varandra. Sharing is caring! Photolicous erbjuder INTE en lekplats för kvällen där man ostört och anonymt kan dra sig undan i ett darkroom eller hänga i en bar omgiven av en massa spännande saker och människor att titta på. Utan aktiva deltagare som bjuder på sig själva och sin kreativitet blir det helt enkelt inget Photolicous, och utan Photolicous inget unikt. Naturligtvis är det ok att maskera sig, och de som fotograferar uppträder alltid respektfullt mot de som avbildas. Som sagt, vi skapar tillsammans.

Stämningen är skön och lättsam, fast det finns ändå utrymme för intensiv BDSM-utlevnad "på riktigt" för de som vill. Vi som varit med några gånger har lätt att föreställa oss hur det kan gå till på efterfesten till en cirkus, lika väl som en vanlig torsdag eftermiddag då alla övar på sina favorittrick och uppfinner nya konster. Cirkusgänget underhåller varandra på ett mer ekivokt sätt än när barnfamiljerna sitter på läktaren. Freakshowen freakar ut helt enkelt, och då varvas illusioner av skräck och hemskheter med ångande sexualitet och massor av glada sköna skratt. En annan sak att känna igen sig i är det spex och blaj man kan se seriösa regissörer och dyra skådespelare roa sig med i extramaterialet till vita dukens storfilmer. Vi är som en stor avspänd familj som lekfullt kliver in i farliga karaktärer framför kameran, och lika snabbt kliver ur dem med ett asgarv över något galet infall. Vi tar inte oss själva och det vi gör på så stort allvar helt enkelt, men naturligtvis ÄR det ett stort allvar som driver oss, för vad kan vara viktigare i livet än socialt umgänge med människor man mår bra av och har roligt tillsammans med?

Även om vi tjatar om att Photolicous är ett flytande konstnärskollektiv där alla deltagare också är arrangörer finns naturligtvis en kärna av folk som drar det tyngre lasset och ser till ATT Photolicous händer. "Flytande konstnärskollektiv" innebär att sammansättningen varierar, men Dau är huvudsaklig samordnare och ursprunglig initiativtagare. Kring honom finns ett skönt gäng rutinerade öppensinnade lekfulla kinksters som kortnos, Tron, Confused, Mary deChain, LeChef med flera (några nämnda, flera glömda) När vi inte själva håller i kamerorna har vi också några favoritfotografer att kalla in, samt roddare, leksaksutlånare, lokalfixare m.m. Ingen nämnd, ingen glömd, och gränsen mellan crew och deltagare är diffus, och det är så vi vill ha det. Den som vill veta mer om vilka personer som ofta medverkar kan kolla de tidigare eventens inbjudningar i DS-kalendariet via länkarna längre ner.

Hittills har inget Photolicous varit det andra likt. Det är viktigt att våga testa sig fram och uppleva nya saker. Nästa event sker under bar himmel i Snösätra graffitipark strax söder om centrala Stockholm, den 2:a juni. Eftersom det är en allmän plats kostar det inget och det råder fri fotografering för vem som helst som passerar förbi såväl som för deltagarna. Skrev vi att Photolicous inte är för de blyga? Utöver det lilla industriområdets fantastiska graffitiväggar får eventet besök från Rat Bastard Crew Sweden, en löst sammanhållen samling sköna vildar med fordonsintresse åt det punkigare hållet.

Rat Bastard Crew har en slogan som lyder "Your approval is not required" och medlemmarna är vana vid att betraktas som udda, ofta missförstådda av racingfolk och de med dyra putstrasan. De RBC-representanter som dyker upp 2:a juni i Snösätra är öppensinnade kreativa sköna typer, några med andra benet i Darkside-världen. Det blir alltså spektakulära bilar och motorcyklar, spektakulära människor och det i en spektakulär miljö, alltihop bäddat för en dag och kväll av cool fotografering. Alla deltagare uppmanas att ta med rekvisita, outfits och vilda idéer efter vars och ens förmåga, till ett visuellt knytkalas. Mer om eventet Photolicous vs Rat Bastard Crew Sweden den 2:a juni finner man i DS-kalendariet.

Om Photolicous vs Rat Bastard Crew Sweden blir ännu en succé kan ingen veta i förväg. Vi har besökt platsen förut, tagit spännande fotografier och har känningar i området, men inte provat det i så här stor skala förut. Photolicous handlar inte om att satsa på säkra kort, utan om att hela tiden försöka hitta nya uttryckssätt och miljöer. Det har hittills funkat kanon och vi har alla haft väldigt roligt. Om man inte vågar satsa kan man heller inte vinna. Att våga försöka sig på galna saker är i sig en seger, och i mycket vad hela livet handlar om!
Ytterligare exempel på hur Photolicous fungerar, vad det resulterar i, hur vi tänker och hur vi uttrycker oss, finns här:

Nästa event: Lördagen den 2:a juni, Snösätra, Stockholm

Inbjudan till Photolicous 2.0 Pro edition, december 2017:
Bilder från ovanstående event når man via nätverket Photolicous.

Inbjudan till Photolicous lowtech, december 2016:
Bilder från ovanstående event fick ett eget darksidegalleri.
"The violence of sadomasochistic encounters involves the indulgence of cruelty by sadists and the degradation of victims. Such violence is injurious to the participants and unpredictably dangerous. I am not prepared to invent a defence of consent for sadomasochistic encounters which breed and glorify cruelty. Society is entitled and bound to protect itself against a cult of violence. Pleasure derived from the infliction of pain is an evil thing. Cruelty is uncivilized." (Sydney William Templeman, Spanner case 1987)


Reportage & intervjuer


Tron

22 maj 2018

Vill du bli underrättad när Tron skriver nya dagboksinlägg och alster? Ja

Skribenter jag följer

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.