Log inRegister
Editorial articles:   All (1631)   DS (222)   Society (265)   Culture (732)   International (35)   Shopping (55)

Culture 9 jun 2022 by David

West Pride i Göteborg den 13-19 juni

Den 13-19 juni ges West Pride i Göteborg, en konst- och kulturfestival tillägnad HBTQI-personer och deras livssituation. Veckan bjuder på bland annat fester, föreläsningar, parad, konstutställningar och utdelningen av det pris som instiftats till åminnelse av BDSM-kulturpersonligheten och rättighetskämpen Kaj Heino (bild). Darkside synliggör ett urval av veckans händelser, varav vissa inte återfinns i det officiella programmet.

ALLA DAGAR

Konstutställning
Alla dagar 12-20 på Stadsbiblioteket
En konstutställning där 12 konstnärer medverkar. Bland dess återfinns Julia Pivén, en bisexuell konstnär som är normbrytande både till sin konst och livsstil. Hon pratar öppet om schizofreni & BDSM och visar upp sin konst i skenet av ett Kinkmanifest som du kan läsa här.


MÅNDAG 13 JUNI

Representation
13 juni kl 12-12:45 på Göteborgs Stadsbibliotek
Att flera får synas och höras, är viktigt i ett inkluderande samhälle. Vad säger forskningen om representation?

Kärlekens pris
13 juni kl 14-15:15 på Stadsteatern, Götaplatsen 4
Kärlekens Pris är en teaterföreställning baserad på HBTQ-personers vittnesmål om hur svårt det kan vara att öppet manifestera sin sexuella läggning eller könsidentitet, oavsett vart i världen en befinner sig.

Bodily integrity as personal democracy and as fair Queerness
13 juni 15:30-16:15 på Göteborgs Stadsbibliotek (Hörsalen)
Kroppsintegritet innebär varje människas rätt till sin egen kropp. Detta är demokrati på enskild nivå. Att få tillhöra sig själv, bestämma över sig själv. Din kropp är din egen, ditt liv är ditt eget. Förutom att utgöra en viktig rättighetsfråga i sig så kan kroppsintegritet också vara en rimlig grund för hur vi ska dra gränsen för vad som ska eller inte ska räknas in i queer, HBTQ eller HBTQ+.

Rätten till sitt kön
13 juni 17:30-18:15 på Göteborgs Stadsbibliotek (Hörsalen)
Under våren ligger ett nytt förslag på könstillhörighetslagar ute på remiss. Det är två nya lagförslag som rör både ändring av kön i folkbokföringen och kirurgiska ingrepp. Målet med lagarna är att ge transpersoner mer makt över sina liv, sina kroppar och sin identitet. Men räcker dessa nya lagar? Kommer de ge transpersoner jämställda rättigheter med Cis-personer? Vilka fler steg behöver tas? Är politikerna på rätt spår?


TISDAG 14 JUNI

Vad händer med arbetet mot hatbrott?
14 juni kl 11-11:45 på Göteborgs Stadsbibliotek (Trappanscenen)
David Brax, senior utredare vid nationella sekretariatet för genusforskning, berättar om resultat från rapporten ”Hatbrott mot LGBTI-personer i Norden”skriven på uppdrag av nordiska ministerrådet.

Cafe Sesam - sommaravslutning
14 juni kl 18-21
Är du nyfiken på BDSM, fetischism eller liknande livsstilar eller intressen är Café Sesam en plats för dig. Caféet arrangeras av Club Sesam som har varit en mötesplats på scenen i snart 30 år.

Tre klubbar jag inte får vara med i
14 juni 19-19:45 på Frilagret, Heurlins Plats 1
Tre klubbar jag inte får vara med i är en föreställning om att försöka navigera heteronormens märkligheter bäst man kan med all frustration, frigörelse och förvirring som kommer med det. Om saker som att vara butch och gilla män, att misslyckas med projektet Kvinna och att vara nästan tillräckligt lesbisk för att känna sig hemma hos flatorna men inte riktigt. En monolog åt alla håll om att hamna mellan kategorierna och skapa sig ett utrymme där.


ONSDAG 15 JUNI

Kvällshäng för unga transpersoner
15 juni kl 17-21 på Ungdomsmottagningen Centrum, Aschebergsgatan 46
Är du 13-24 år och vill träffa andra transpersoner eller unga som undrar över det här med kön? Kom och pyssla, spela sällskapsspel, snacka, fika och häng med oss!

Pubträff på Henriksberg
15 juni kl 17-21 på Henriksberg, Stigbergsliden 7
En avslappnad och välkomnande pubträff för kinksters! Sista pubträffen i vår regi innan sommaruppehållet infaller under Göteborgs Pridevecka och då får vi såklart fira lite extra! Under sommaren tar LUSThuset semester och vi återkommer efter semestrarna, i början av hösten med förnyad energi. Det spelar ingen roll om du är BDSM-utövare, fetischist, swinger eller sexpositiv i allmänhet.

Filmvisning: Uppehåll
15 juni 20:30-21:15 på Biograf Göta
Tre unga asylsökande HBTQI-personer träffas på migrationsverket där beslut om huruvida de får stanna i Sverige bestäms.


TORSDAG 16 JUNI

Att vara trans på en liten ort - (när) går det?
16 juni kl 12:30-13:15 på Göteborgs Stadsbibliotek (Hörsalen)

BiQuPan Pubhäng
16 juni 18-21 på Haket, Första Långgatan 32
BiQuPan är en mötesplats för folk som identifierar sig som bi-/pansexuella och andra som attraheras (romantiskt eller sexuellt) av människor av fler än ett kön. Kom och häng med oss!

Ja! Queer!
16 juni 18-00
Är du queer och mellan 13 och 25 år? Ja! Då är den här festen något för dig. Ja! Queer! är en fest som erbjuder allt från drag till tarot.

Asexuell meetup
16 juni 19-19:45 på Göteborgs Stadsbibliotek


FREDAG 17 JUNI

Lesbisk Makts BIPOC Queers skapar utrymme
17 juni 18-21 i Eriksbergshallen

Snuskbingo
17 juni 18:30-20:30 på 2Lång, Andra långgatan 30
Välkommen på ett bingo du aldrig sett maken av tidigare! På Snuskbingo snackar vi sex, lust och njutning samtidigt som vi bjuder på snuskiga vitsar och kunskap om säkrare sex. Vad har rullatorer, ingefära och Bolibompa-draken med sex att göra? Det får du veta om du kommer! Fick du bingo?! Välkommen fram och välj ett pris - ju snuskigare, desto bättre ;)

The lesbian & queer afterparty
17 juni 21-02 på Auktionsverket kulturarena, Tredje Långgatan 9
The lesbian & queer afterparty är ett känt koncept som Gunn Lundemo har använt sig av på lördagarna under Stockholm Pride under många år. Nu kommer festen till West Pride på fredagen som en officiell efterfest.

West Prides Drag- & Burlesquegala
17 juni 21:30-23 i Eriksbergshallen
West Pride presenterar stolt vår återkommande pubilkfavorit: Drag & Burlesquegalan! Vi bjuder in till en kväll fylld till bredden av glitter, kamp, glamour, queerness och extravaganza eleganza. Ni möter bland annat queera performance artister, dragqueens, dragkings, glamorösa burlesquestjärnor och graciösa luftakrobater.


LÖRDAG 18 JUNI

DS-deltagare i Prideparaden
18 juni 12:30-18:00
Pride Parade är West Prides största händelse. Det är både en färgsprakande fest och en öppen manifestation för HBTQI-personers rättigheter och för att synliggöra en normbrytande politisk kamp. Vill du gå paraden tillsammans med andra kinksters för att fira gemenskapen vi har på DS? Vi samlas intill hållplatsen Chalmers tvärgata 12.30, för att ansluta till paraden som startar kl 13.00 från Gibraltarvallen.

https://cc5.darkside.se/pres/newsbilder_manual/20220609_kaj_heino.jpgUtdelning av Kaj Heino-priset
18 juni 14:40-15:00 på Gustav Adolfs torg
West Pride instiftade Kaj Heino-priset för att hedra minnet av Kaj Heino (bild t.h.) och uppmärksamma de som verkat i hans anda, som aktivist inom flykting-, mänskliga rättigheters- och/eller antidiskrimineringsfrågor. Priset är en utmärkelse som delas ut i samband med festivalen.
Läs även: BDSM-förkämpen Kaj Heino död

https://lacy.millenniumkultur.se/img/Flagga.jpgKlubbkvällen
18 juni kl 20-03 på Sesam
Hela veckan med West Pride har präglats av kärlekens alla färger och på lördagen går den fantastiska paraden av stapeln. Varför inte avsluta kvällen med det du älskar mest, kom till Sesam och njut av BDSM, av din fetishistiska ådra, eller av kinkysjälens alla fröjder. Fira kärleken och regnbågens alla undersköna färger med oss.

Den officiella avslutningsfesten
18 juni 21-02 på Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9Du hittar ytterligare programpunkter i West Pride-programmet.

David
9 jun 2022