Redaktionella artiklar:   Alla (1367)   Darkside (193)   Samhälle (229)   Kultur (656)   Internationellt (35)   Shopping (50)

Samhälle 21 sep 2019 av David

Unga BDSM-utövare sökes till SVT-dokumentär

SVT vill uppmärksamma 10-årsjubiléet av friskförklarandet av BDSM/borttagandet av BDSM ur ICD 10 med en dokumentär om unga BDSM-utövare, riktad till målgruppen unga vuxna. Sexinspiratören och frilansjournalisten Marika Smith (Emerentia på Darkside) som är en del av kinkyscenen sedan många år är delaktig i projektet och betonar vikten av att visa upp unga BDSM-utövare på ett mångfacetterat och normaliserande sätt som inte stereotypiserar eller exotifierar. Du kanske är intresserad av att delta?

Initativtagarna till dokumentären skriver:

SVT vill uppmärksamma 10-årsjubiléet av friskförklarandet av BDSM/borttagandet av BDSM ur ICD 10 med en dokumentär om unga BDSM-utövare, riktad till målgruppen unga vuxna. Tanken är dels att sprida kunskap om BDSM i allmänhet, dels ge unga BDSM-utövare en identitet och en förståelse för sig själva, och dels uppmärksamma att BDSM-intresse/utövande inte ska betraktas som avvikande - att diagnosen försvunnit ur ICD betyder ju tyvärr inte alltid att attityden till BDSM förändrats i alla läger.

Men projektet bygger på att det finns öppna och engagerande huvudpersoner som vill medverka och bjuda in tittarna i sin privata vardag och hur de lever med BDSM. Är du mellan 20 och 29 år, definierar dig som BDSM-utövare och är intresserad av att medverka? Du måste vara bekväm med att vara öppen kring ditt intresse i tv, och det är din privata relation till BDSM som skildras, inte eventuell aktivism kring BDSM i första hand. Tänk också på att filmen kommer att finnas kvar på nätet länge, så du bör vara säker på att du kommer att vara "ute" som BDSM-utövare även i framtiden. Alla typer av BDSM som faller inom ramen för svensk lag är välkomna.

En referens till ungefär hur filmens format kan se ut är dokumentären "Fittan brinner - livet med vestibulit" som finns att se på SVT Play just nu (fast peppigare såklart, "Fittan brinner" handlar ju om ett hälsoproblem): www.svtplay.se/video/22553478/fittan-brinn…

Sexinspiratören och frilansjournalisten Marika Smith (Emerentia på Darkside) som är en del av kinkyscenen sedan många år (bland annat flera år i Dekadances styrelse) är delaktig i projektet och betonar vikten av att visa upp unga BDSM-utövare på ett mångfacetterat och normaliserande sätt som inte stereotypiserar eller exotifierar. Hon menar att det här är en toppenchans att sprida lite folkbildning kring BDSM utanför de kommersiella kanalernas sensationsbeskrivningar.

Om du är intresserad av att medverka, maila till jenny.ago@svt.se. Beskriv dig själv, din ålder, din typ av BDSM-intresse och var i landet du bor, samt hur ditt liv med BDSM ser ut i praktiken (alltså inte bara utlevnad utan hur det påverkar din vardag och din tillvaro). Inspelningarna startar snarast möjligt om/när rätt personer hittats, så hör av dig så snart du kan om du vill vara med.


Du som överväger att delta i media, på vilket sätt det än må vara, kanske funderar på om slutresultatet verkligen blir något som du känner dig bekväm med. Ovan nämnda Marika har även en checklista med punkter som kan vara bra att ta ställning till för dig som överväger att delta i media: Checklista för dig som får förfrågan om att medverka i media.

(Uppdaterat 2019-09-23)
David
21 sep 2019

Bookmark and Share


Citera gärna men glöm inte att ange källa.   Direktlänk till denna text: https://www.darkside.se/?news=3332

Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2020
Darkside är internationellt känt som Fetopia.