Redaktionella artiklar:   Alla (1369)   Darkside (193)   Samhälle (229)   Kultur (656)   Internationellt (35)   Shopping (50)

Samhälle 10 maj 2016 av David

Sammanfattning av KIT-gate: Debatten • KIT ber om ursäkt • Tidningar och radio • Allt som hänt

(Uppdaterad 22 maj 20:03) Under de senaste dagarna har en mediadebatt varit centrerad kring ett reportage från en BDSM-fest. Många har varit upprörda, flertalet debattinlägg har publicerats bl.a. här på Darkside. Nättidningen KIT har sedmera bett om ursäkt. Bl.a. Göteborgsposten, Dagens Nyheter och Expressen har skrivit om skeendena. Här är allt som hänt.

Fredagen den 6 maj publicerade nättidningen KIT två artiklar; en intervju med utövare och ett reportage ifrån en fest med titeln "Jag åkte på sexhelg i Göteborg och ville bara bli ren när jag kom hem". Den förstnämnda passerade med mestadels hejarop men den andra skapade upprördhet.

På lördagen gav aktivsten Julia Alfredsson genom Darkside svaret Vi i BDSM- och fetischvärlden vägrar skämmas för vilka vi är.

KIT gavs möjlighet att svara på Darkside men valde att på söndagen publicera detta svar via andra kanaler: Kommentar till sexfest-artiklarna.

Julia Alfredsson svarade via Darkside igen: Klassiskt fall av journalistisk ohederlighet!.

Diskussioner fördes i sociala medier och på många ställen på Darkside, bl.a. här, här och här. Även andra medier som Nöjesguiden plockade upp bollen, t.ex. i artikeln Hatrummet chattar: BDSM-hatarna på KIT.

I natt hörde KITs chefredaktör av sig till Darkside med orden "jag kan bara be om ursäkt. Reportaget skulle aldrig ha publicerats". KIT meddelade att de avpublicerar det omdebatterade reportaget (Därför avpublicerar vi reportaget från fetisch- och bdsm-festen i Göteborg) och skriver bl.a.:
Jag vill också rikta en särskild ursäkt till deltagarna på festen i Göteborg och den större fetisch- och bdsm-communityn. Jag beklagar att vårt omdöme svek och att ni fick klä skott för våra misstag. Vi har skött det här på ett dåligt sätt och jag önskar inget hellre än att vi kunde ha det ogjort. Jag förstår också om ursäkten verkar fjuttig givet den skada publiceringen har skapat. Men det är en uppriktig och ärligt menad ursäkt. Ni förtjänar bättre än det här. Vi kan vara bättre än så här.


Flera stora dagstidningar rapporterade:
Aktivisten Emelie Jacobsson skriver den 11 maj på ETC.se: Våra kinks är inte er klickcirkus!

Radioprogrammet "Ligga med P3": Därför kan artikeln från "sexhelgen" vara farlig

Radioprogrammet "Ligga med P3": Vem bestämmer om BDSM är äckligt?

Radioprogrammet "Medierna" i Sveriges Radio P1: Programmet Förortsfördomar och dubbdäcksdubier har ett inslag om "Brutet förtroende när nättidningen KIT gick på BDSM-fest".

David
10 maj 2016

Bookmark and Share


Citera gärna men glöm inte att ange källa.   Direktlänk till denna text: https://www.darkside.se/?news=937

Kärlek och gemenskap i BDSM, kink, sexpositivitet, fetischism, uttryck och livsstilar utanför normativitetens fängelse
Bli medlem enkelt och gratis   Läs mer om Darkside   Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2020
Darkside är internationellt känt som Fetopia.