Samhälle 15 jun 2012 av David

"Manga är inte barnporr"

Tidigare har både tings- och hovrätt menat att teckningar av unga fantasifigurer skulle kunna utgöra barnpornografibrott, vilket fått bl.a. PEN-klubben, Författarförbundet och Journalistförbundet att rasa. I ett aktuellt mål slår dock Högsta domstolen fast att när fantasifigurer inte kan misstas för verkliga barn är det oförsvarligt att göra en lagtolkning som förbjuder dessa teckningar. Läs mer hos DN

Uppdatering 2012-07-13: En juridiskt kunnig person har inkommit med följande komplettering till dagsmediernas rapportering kring den s.k. Mangadomen:

HD anser fortfarande att en teckningarna är barnporr och har sekretessbelagt den. Det är alltså bara en av de 39 inom bevismaterialet som hovrätten betraktade som barnporr, men likt förbannat barnporr. Om du läser domen och kommentarerna i medierna så framgår det att det enda HD gjort är att besluta att innehavet av bilderna i det här fallet ansågs "befogat" eftersom den åtalade är översättare och mangaexpert. HD har inte haft något juridiskt utrymme att tolka om lagen och dess förarbeten som tyvärr rätt tydligt anser att barnporr kan omfatta skildringar där inga riktiga barn avbildas.

David
15 jun 2012