Kultur 21 maj 2020 av SkymningsKiwi

Darkside har fått vigselförrättare: "Kanske vill de att vigseln ska innehålla nyckelutbyte till halsband eller kyskhetsbälten"

Darkside har, tack vare Stockholm Stad, fått en vigselförrättare som står öppet och stadigt förankrad i queer- och kinkykulturen. SkymningsKiwi tog på sig rollen som reporter och satte sig ned med Al (på Darkside: Mother) för en kort intervju.

Hej Al, grattis till ditt förordnande som vigselförrättare! Hur kom du på att du ville bli det?

- Några vänner skulle gifta sig och ville ha en queer, helst kinky, och politiskt obunden vigselförrättare. De skämtade om att jag borde viga dem och då föddes idéen; Såklart jag ska bli vigselförrättare!

Du har valt att bli borgerlig vigselförrättare, hur går den processen till?

- Jag ansökte om att bli vigselförrättare hos Stockholm Stad, det är en rätt lång process med flera steg, jag har berättat mer om det i min Darkside-dagbok (läs det här).

Vi kan ju anta att du inte är den enda vigselförrättaren i vårt community. Hur kommer det sig att du väljer att vara öppen här på Darkside?

- Jag vill att alla ska få en vigselförrättare som de känna sig trygga med. Kinky och queera människor är fortfarande utsatta för fördomar i dagens samhälle, inte minst när det kommer till äktenskap och familjebildning. Jag vill erbjuda alla chansen att få en vigsel utifrån deras intressen, kanske vill brudparet vara klädda i latex eller galon. Kanske vill de att vigseln ska innehålla nyckelutbyte till halsband eller kyskhetsbälten. Kanske är drömmen att vigseln sker på Dekadances dansgolv eller i SLMs lokaler. Då är det bra med en vigselförrättare som kan viga i kinky extravaganta sammanhang såväl som vardagliga intima.

Hur mycket frihet har par som ska vigas att utforma sin egen ceremoni, och vad måste finnas med?

- Det finns vissa nyckelfraser som måste ingå i ceremonin, och en borgerlig vigsel ska inte innehålla religiösa inslag, men annars kan man gå crazy.

Och en sista fråga, har du någon drömvigsel du hoppas på att få vara en del av?

- Jag skulle vilja viga ett par på Dekadance, omgiven av vackra shiny glada människor. Gärna i ett regn av glitter. Att viga en handler och hens pup vore också fint. Men jag hoppas att alla vigslar kommer bli en drömvigsel för just det paret. Om ni letar efter en queer vigselförrättare kan ni även gå med i Facebook-gruppen Queera vigselförrättare och var du hittar dem.


Bild av LillaTrollkatt