Kultur 19 jan 2020 av David

Lash+Wish 25 år! Festa som det vore 1995!

Stockholmsklubben Lash, med efterföljaren Wish, har arrangerat fester i inte mindre än 25 år. Det firas med en stor jubileumsfest torsdagen den 30 januari. I gammal god Lash-tradition ges levande tårtfat, 25-årsspankings, inspirerande flat- och queerporr och mer. Festen eldas på av internationella DJs Gavana&Anaya och Niki Smith. Arrangörerna uppmanar alla kvinnor, trans- och intersexpersoner att komma till klubben och festa som om det vore 1995!

Gavana and Anaya (Anna Gavanas and Anna Öström) har DJat tillsammans sedan sena 1990-talet och var resident DJs på Lash 1998-2003. Tillsammans med flickvännen Tan drev Gavana även Lash DC 1998-1999, en techno/industrial-fetischklubb för kvinnor som hölls på olika ställen i Washington DC och samarbetade med originalklubben Lash Stockholm. Anaya startade och drev Stockholmska DJ-cafét Svaj 2002-2006. 2003 grundade Gavana och Anaya det kvinnliga DJ-kollektivet Sister Sthlm. De har turnéat under namnet International Predator och har spelat på festivaler och klubbar i Sverige, Storbritannien och Tyskland. 2014 återförenades de som ett DJ-team och släppte en bok om Stockholms DJ-historia, "DJ-liv", 2016. Tillsammans levererar Gavana & Anaya techno, house och electronica från vinyl: Allt från tidiga chilloutbeats till sent slamrande dansgolvshardcore. Duon minns Lash Stockholm: "Vi minns särskilt alla roliga och sexiga temakvällar. Särskilt poolkvällen, då vi fick möjlighet att spela framför halvnakna, dansande och hånglande gäster i en provisorisk pool på dansgolvet."

Niki Smith har samlat på sig rytmer från hela världen, från såväl alternativklubbar i Manchester som Barcelonas ständiga strandfester. Hon arrangerade klubb i Manchester och importerade den queera indien till svenska HBTQ-klubbar. Hon producerar även egen musik. På 25-årsfesten kommer Niki bjuda på ett elektroniskt set, influerat av techno, house och Madchester. Niki minns Lash Stockholm: "Ett utav mina bästa minnen från Wish var när jag dansade topless tillsammans med några andra kvinnligt-kodade personer. Jag minns känslan av trygghet i rummet, men också hopplösheten över att inte kunna göra samma sak på andra klubbar. Jag kände mig så otroligt fri!”

För att komma in behövs medlemskap i Club Wish vilket kostar 100 kr och måste föranmälas här: bit.ly/2p8bV28 Arrangörerna räknar med att det blir fullsatt, så kom tidigt. Entré 100 kr, garderob inkluderad. Ett mindre antal förköpsbiljetter har släppts för långväga gäster.
David
19 jan 2020