Redaktionella artiklar:   Alla (1320)   Darkside (187)   Samhälle (226)   Kultur (642)   Internationellt (35)   Shopping (48)

Samhälle 3 jun 17:51 av David

RFSU tar avstånd från nyordet BDSMF: "Förvirrande", "desinformerande"

RFSU, riksförbundet för sexualupplysning, har haft kongress i helgen. Bland annat behandlades frågan om ett sakligt och nyanserat språkbruk kring fetischism. Att utmåla fetischism som en del av BDSM beskriver RFSU som "förvirrande" och "desinformerande".

Fetischism handlar om en passionerad relation mellan en människa och någon sak. Saken kan vara något konkret såsom ett ting, ett material, en substans, en kroppsdel som inte traditionellt förknippas med sexualitet, en företeelse eller något mer abstrakt - kanske en färg eller en epok. Hur en fetischist gör för att uppleva välbefinnande beror vad det är för sak, vad man kan göra för handlingar för att uppleva just den. Eftersom en fetisch kan vara väldigt många olika saker och varje sak erbjuder unika sätt att uppleva den på kan fetischism därmed ta sig väldigt många olika uttryck. Vissa fetischister, som känner att något av deras uttryck passar in i en kinkykulturs-/BDSM-miljö, ser man ofta i kinkykulturs-/BDSM-sammanhang. Andra fetischuttryck hör inte till vad som brukar ses i dessa miljöer och har kanske större kontaktytor med andra sammanhang och sexualitetsuttryck.

I ett läge när allmänheten inte har så god insyn i sexualiteter utanför normen menar RFSU att det är angeläget att vi har ett nyanserat språkbruk som låter oss prata om dem på ett bra sätt. Fetischism och BDSM är vedertagna och fristående begrepp, men en olycklig sammanblandning skedde för ett par år sedan: En BDSM-arbetsgrupp tyckte det var opraktiskt att uttala namnen för bägge sexualiteterna och började säga "BDSMF". Det hade inte föregåtts av allmän diskussion inom RFSU och genom olyckliga omständigheter spred det sig sedermera.

Ett stort problem med begreppet BDSMF är att det reducerar gruppidentiteten för en hel sexualitet till en enda bokstav som görs till en del av den av allmänheten mer kända sexualiteten BDSM. Begreppet målar upp en felaktig bild av att fetischism ska förstås som en form av BDSM.

RFSU menar att detta är problematiskt och beskriver begreppet BDSMF som något som "bidrar till förvirring och desinformation". Kongressen höll enhälligt med förbundsstyrelsen om den enkla lösningen: Att framöver använda ett genomtänkt språkbruk kring fetischism.

Och det verkar ju rimligt: Om man på något vis vill verka för gruppen fetischister, är kanske något av det mest grundläggande att inte torgföra felaktigheten att fetischism ska förstås som en del av BDSM.

Vid kongressen behandlades även flertalet andra frågor som bl.a. resulterade i att RFSU framöver ska arbeta mer med flersamhetsfrågor. Den sexualpolitiska ikonen och minoritetskämpen Barbro Westerholm valdes in i förbundsstyrelsen. Ordförande är sedan tidigare Hans Linde.

Om du vill kan du läsa mer om ärendet här: Ett sakligt och synliggörande språkbruk kring fetischism.
David
3 jun 17:51

Bookmark and Share


Citera gärna men glöm inte att ange källa.   Direktlänk till denna text: http://www.darkside.se/?news=3300