Redaktionella artiklar:   Alla (1167)   Darkside (180)   Samhälle (203)   Kultur (601)   Internationellt (35)   Shopping (46)

Samhälle 11 apr 2017 av Alexis6y

Tjetjenien: Homosexuella i koncentrationsläger

Tjetjenien, den autonoma delrepubliken i den Ryska Federationen har öppnat två koncentrationsläger för homosexuella. Det uppger den oppositionella ryska tidningen Novaja Gažeta. Öppnandet är en del av president Ramzan Kadyrovs plan för att nå "den slutgiltiga lösningen av homoproblemet".

Förföljelse, misshandel och offentlig förnedring har varit vardagsmat för de öppet homo- och bisexuella i Tjetjenien. Förra veckan larmades det om en upptrappning av förföljelserna och de ryska HBTQ-organisationerna startade en hjälpaktion för de som vill fly republiken. Omvärlden har visat massiv solidaritet. Under en enda kväll samlades det över en miljon kronor till härbärgen som ska inhysa sexualflyktingarna. Regnbågsfonden stod bakom insamlingen på sociala media.

Novaja Gažeta rapporterar nu även om en analytisk genomgång av telefontrafik, positionsspårning och systematisk spaning för att avslöja de misstänkt homosexuella som sedan grips och förs till hemliga koncentrationsläger som öppnats i övergivna militärbaser. Enligt uppgift inhyser koncentrationslägren även misstänkta IS-anhängare. Tortyr med bl.a. elchocker och skendränkningar har använts för att få fram ytterligare namn på homosexuella. Ingen av de misstänkta har fått en rättegång och det har hittills avrättats minst fyra personer. Vissa av fångarna har kunnat ta sig ut genom att sälja all sin egendom och betala mycket höga böter om 500.000 rubel. De som försatts på fri fot har tvingats att skriva under ett dokument där de lovar att lämna republiken och att aldrig återvända.

Landets president Ramzan Kadyrov förnekar uppgifterna med hänvisning till att regeringen inte behöver göra något åt problemet eftersom familjer med sådana medlemmar skulle skicka dem till stället ingen återvänt ifrån. Till viss mån har han rätt. Hedersrelaterade mord av homosexuella förekommer i relativ utsträckning.

De internationellt kritiserade federala anti-gay lagarna i Ryssland förbjuder homosexuell propaganda, offentliga uttryck av icke-traditionell sexualitet och upplysning om homosexualitet riktad mot personer under 18 år. Kritikerna menar, att lagen är en bidragande orsak till den ökade fientligheten mot homosexuella.

Efter att genomfört en omfattande faktakoll har Amnesty International startat en namninsamling där man kräver att Tjetjeniens regering omedelbart upphör med sin utrensningsaktion och stoppar förföljelserna av homo- och bisexuella i landet. Namninsamlingen kan skrivas under här: www.amnesty.org.uk/actions/stop-abducting-…
Alexis6y
11 apr 2017

Bookmark and Share


Citera gärna men glöm inte att ange källa.   Direktlänk till denna text: http://www.darkside.se/?news=1040