Logga inBli medlem
Problemet med CNC
Det här är den första av två texter jag skriver om icke-samtycke som en sexuell dragning och dess relation till BDSM-världen.

I den första delen kommer jag att förklara varför jag undviker begreppet CNC, och varför jag tror att det begränsar förståelsen för icke-samtycke som en dragning. Jag kommer även ge förslag på vilka uttryck vi kan använda istället för att mer tydligt förklara vad vi pratar om och för att kunna prata om fler aspekter av dragningen än bara utlevnad.

Syftet med texten är inte att försöka diktera vilka uttryck någon ska använda för sin egen utlevnad eller sexualitet, utan att erbjuda ett alternativ för den som av någon anledning finner CNC svårt eller ohjälpsamt att använda för att beskriva deras utlevnad eller dragning. Problemen beskrivna i texten är egentligen bara problem för den som använder ordet i brist på alternativ eller som upplever att deras användning av ordet är påtvingat - genom plattformar och liknande.

TLDR


- CNC är ett omtvistat begrepp som betyder flera olika saker samtidigt
- CNC beskriver, till skillnad från dominans eller sadomasochism bara en praktik, inte en känsla eller en upplevelse
- På grund av hur CNC är formulerat tolkar många icke-samtycke som en i grunden avancerad utlevnadsform
- Att använda prefixed "C" gör ingenting för att bryta stigmat som icke-samtycke dras med både i BDSM-världen och utanför
- För att beskriva dragningen i sin helhet kan använda ordet NC, samma term som fictiongenren använder
- För att beskriva utlevnad kan vi antingen använda NC, SNC/RNC eller CNC, så länge vi inte blandar SNC/RNC och CNC på samma gång.

Relaterade Begrepp


Innan vi definierar CNC behöver vi först definiera ett par mer specifika praktiker, då CNC vanligtvis används för att beskriva några eller allihopa av dem samtidigt.

- Rapeplay: En typ av rollspel som simulerar ett sexuellt övergrepp, ofta med verbala och fysiska protester.
- Samtyckesförskjutning: Att på förhand lämna ett samtycke, antingen inför en session eller längre period, så att en annan person inte behöver inhämta ett nytt samtycke för aktiviteter där det vanligtvis skulle behövas.
- Kommunikationsbegränsning: En mer avancerad form av samtyckesförskjutning som även plockar bort en deltagares möjligheter att kommunicera ett indraget samtycke, så som att ha utlevnad utan stoppord.

I texten kommer jag att problematisera användningen av CNC för att beskriva några eller alla de här praktikerna, men jag kommer inte att kritisera praktikerna som sådana.

Samtyckesförskjutning beskrivs ibland för mer specifika utlevnadsformer och relationsdynamiker som Free Use eller TPE. I texten kommer jag inte att diskutera skillnaden eller nyanserna mellan sådana upplägg, eller nyanserna mellan att använda CNC för att beskriva relationsdynamiker eller utlevnadsformer.

CNC som Definition


För att reda ut och beskriva begreppet jag vill kritisera behöver vi först bestämma oss för vad det faktiskt beskriver. Låt oss därför jämföra ett par populära definitioner för CNC:

- Darkside: Har två direkt motsägande definitioner. En beskriver CNC specifikt som samtyckesförskjutning distinkt från rapeplay, den andra som ett samlingsnamn för lekar med icke-samtycke, inklusive rapeplay.
- CNC-nätverket: Beskriver CNC specifikt som samtyckesförskjutning.
- Wikipedia: Beskriver CNC som samtyckesförskjutning och "oåterkallerligt" samtycke.
- bdsmwiki: Beskriver samtyckesförskjutning och antyder vagt kommunikationsbegränsning.
- /r/consensualnonconsent: Undviker specifika definitioner, men består i överväldigande majoritet av rapeplay och relaterade fantasier.
- /r/CNC_Connect: Beskriver CNC som enbart rapeplay och förbjuder diskussioner om samtyckesförskjutning.
- Fetlife: Beskriver CNC som rapeplay.

Syftet med övningen är inte att utmärka dessa som auktoriteter på ämnet, utan att illustrera hur informationslandskapet ser ut för den som försöker ta reda på vad CNC är. En stor mängd av materialet som dyker i sökresultat kommer ifrån olika bloggar, men vars definitioner inte märkbart skiljer sig från de mer etablerade plattformarna ovan.

Vi kan see att det finns i huvudsak fyra teman:

- CNC som en beskrivning av samtyckesförskjutning
- CNC som en beskrivning av kommunikationsbegränsning (ibland uttryckt som "oåterkallerliga samtycken")
- CNC som en beskrivning av rapeplay.
- CNC som en allmän term för lekar med icke-samtycke.

En mindre distinktion görs även mellan CNC som en relationsdynamik och som en typ av scen eller lek. För våra syften spelar den distinktionen mindre roll, så jag spenderar ingen tid på den.

Den här texten kommer i första hand att kritisera CNC som en övergripande kategori, men kommer även ifrågasätta användbarheten av CNC för mer specifika utlevnadsformer, särskilt för samtyckesförskjutning eller kommunikationsbegränsningar.

CNC som Övergripande Utlevnadsord


Att BDSM-aktiviteter är samtyckta är redan ett grundantagande för överhuvudtaget kalla det BDSM, men det är egentligen bara lekar med icke-samtycke som vidare understryks att de är just samtyckta. Vi pratar aldrig om CD (Consensual Dominance), CSM (Consensual Sadomasochism), CB (Consensual Bondage), CH (Consensual Humiliation) eller ens CS (Consensual Slavery/Servitude).

Istället för att behandla icke-samtycke som en kink bland andra gör uttryck som CNC att kinken särställs och underordnas andra vanliga dynamiker, som dominans och sadomasochism.

Att CNC, med sitt generiska namn, dessutom används för två avancerade typer av utlevnad skapar en uppfattning om icke-samtycke som en i grunden farligare eller mer extrem typ av sexuell dragning jämfört med dominans eller sadomasochism, trots att de få studier som lyckats utföras på ämnet antyder att fantasier om icke-samtycke är väldigt vanliga.

Alternativet, så kallad rapeplay, förmår å sin sida bara beskriva lekar med utstuderade våldtäktslekar och lämnar alla andra former av lekar med icke-samtycke (som smygfotografering, blackmailing, icke-sexuella fastlåsningar, ovälkomna tafsningar) utan någon övergripande kategori att förhålla sig till.

Både dominans och sadomasochism blandar sig ofta med uttryck som även är vanliga för fantasier om icke-samtycke. Rep, fasthållningar, våld, knivar, burar och så vidare kan alla stå både för en typ av kontroll, men samtidigt för en typ av berövande.

Är det möjligt att en anledning till att så mycket av särskilt dominanta uttryck delar så mycket med uttryck för icke-samtycke beror på att det, för vissa utövare, faktiskt rör sig om fantasier för icke-samtycke specifikt, och att "dominans" mer agerar som en eufemism snarare än en direkt beskrivning vad utlevnaden i första hand handlar om?

Dominans och icke-samtycke är, naturligtvis, i många sammanhang två sidor av samma mynt, men de är inte samma sak. Dominans kan finnas utan icke-samtycke, och icke-samtycke kan finns utan dominans.

Vad skulle hända om vi lyckades separera ut icke-samtycke från dominans, inte bara som en specifik praktik, utan som en fullvärdig utlevnadsdynamik?

CNC som Avancerad Lek


CNC används vanligtvis även som ett ord för två typer av specifika avancerade lekar:

- Samtyckesförskjutning: Att i förväg ge samtycke till att inleda specifika aktiviteter eller sexuella aktiviteter i allmänhet utan att direkt inhämta samtycke på sätt vi vanligtvis skulle behöva.

- Kommunikationsbegränsning: Att kraftigt begränsa en deltagares möjligheter att kommunicera icke-samtycke.

Kommunikationsbegränsning förutsätter samtyckesförskjutning, men samtyckesförskjutning kan praktiseras utan kommunikationsbegränsning, till exempel med hjälp av stoppord.

Båda företeelser är nyanserade utlevnadsformer som väldigt lätt (och väldigt ofta av utomstående) reduceras till sina mest extrema varianter där en deltagare har noll praktiska möjligheter att överhuvudtaget avbryta en session.

Den här tendensen mot förståelsen av CNC som mer extremt utlevnad är, som beskrivet, ett problem för icke-samtycke som en dragning i stort, men också för de här utlevnadsformerna för sig själva. Det gömmer helt och hållet den stora mängd förplanerade sessioner och relationsdynamiker som inte kräver någon total kommunikationsbegränsning som vissa utövare inte ens inser att de redan praktiserar, som överraskningsattacker, kidnappningslekar, smygfotografering, eller blackmailing. Det gör informationsutbyte och säkerhetsdiskussioner svårare att ha trots att de alla har stora likheter med varandra.

Det här problemet hjälps inte av att uttrycket vi använder för företeelserna beskrivs som "icke-samtycke vi samtycker till". Den enklaste tolkningen, för den som inte är bekant med mer nyanserade idéer om lager av samtycke eller skenbart samtycke, blir just den mest extrema tolkningen där en deltagares förmåga att avbryta leken inte bara försvinner helt och hållet, utan där de förväntas att rakt av vilja avbryta sessionen utan möjligheten att göra så.

Vore det inte bättre, även för dessa praktiker, att börja prata om dem som de två helt olika sakerna de faktiskt är, och ge dem namn som inte bygger på att åberopa en paradox som måste dekonstrueras innan de kan användas praktiskt?

CNC som en Sexualitet


Innehållsvarning: Utmärkt sektion innehåller en detaljerad beskrivning av upplevelser och självskadebeteenden

På senare år har CNC blivit alltmer populärt för att beskriva icke-samtycke som en sexuell dragning i största allmänhet.

Den användningen verkar ha växt fram mestadels online och i synnerhet kring erotiska rollspelscommunities någon gång mellan 2005 och 2015. Den används även, mer sällsynt, som en eufemism i literära sammanhang på plattformar där uttryck som "NonCon" anses för explicita.

Den överväldigande majoriteten av sexuella intressecommunities som använder CNC bekänner sig till den här tolkningen av ordet, och rakt av förbjuder ibland diskussioner om utlevnadsformer byggda på samtckesförskjutning och särskilt kommunikationsbegränsning.

Det är den här användningen av begreppet som min huvudsakliga kritik ligger i, för den skapar en tung begränsning av hur vi kan beskriva vår dragning.

När jag fantiserar om våldtäkt, fantiserar jag om våldtäkt.

CNC fungerar, som ett samlingsbegrepp, enbart för att beskriva utlevnad, och förmår inte att beskriva varken fantasier eller fiktiva skildringar av någonting annat än samtyckta BDSM-sessioner.

Innehållsvarning

Föga förvånande är det inte hur den överväldigande majoriteten av fiktivt material som behandlar icke-samtycke ser ut. De karaktärerna blir våldtagna. Ibland fryser de ihop och kan inte röra ett finger, ser sig själva uppifrån, tappar talförmågan, skär upp handlederna för att de inte känner någonting längre och allt annat som liksom tillkommer ibland vid verkliga övergrepp och helst inte i utlevnad. Du vet hur det är.

Slut på innehållsvarning

På plattformar för fiktiva illustrationer och texter används begreppet CNC mer eller mindre inte alls, utan tenderar att gå under termer som NonCon, Forced eller Reluctant. Där återfinns även en betydligt större bredd i förståelse för ämnet i stort och genres baserade på komplexa känslolägen och ett fokus på icke-samtycke snarare än samtycke.

Tittar vi istället på BDSM-orienterade communities som Darkside händer istället något intressant. Jämfört med andra kinks är en stor del av materialet om icke-samtycke skrivet specifikt som utlevnadsåtergivelser. Fokuset hamnar även i större utsträckning på att särställa icke-samtycke i specifika fysiska attribut, fasthållningar, motsträvande och verbala protester, jämfört med andra dynamiker, som dominans och sadomasochism, där även känslor kan ta upp en stor del fokuset.

Det är såklart inget fel med den här typen av återgivelser alls, och Darkside har överlag en tendens mot den typen av berättelser över ren fiktion. Men är det möjligt att sättet vi valt att prata om icke-samtycke inom just BDSM-kulturen har gjort att vi begränsat vår förståelse för känslovärlden inblandad som någonting annat än en vidareutveckling av dominans?

Vad händer om vi bryter den traditionen?

Alternativ: NonCon


Ordet jag använder för att beskriva min dragning till icke-samtycke är helt enkelt "icke-samtycke". Mindre språkligt bergänsat NonCon, lånat från fiction-genren, och för framtida syften förkortat NC.

Jag låter NC beskriva både tillståndet, men också mängden upplevelser, som kan uppstå eller som vi kan associera till icke-samtycke.

För dragningen som helhet ser jag inget meningsfullt behov att specificera vidare. Att jag inte vill begå eller bli utsatt för sexuella övergrepp tycker jag är så självklart att användningen av eufemismer eller kvalifikationer bara spär på den stigmatiseringen som dragningen redan drabbas av.

SNC och RNC

För de fall när vi faktiskt behöver prata om båda sakerna väljer jag den enkla uppdelningen Simulated Non-Consent (SNC) och Real Non-Consent (RNC). Det är en uppdelning som mer eller mindre vem som helst kan förstå utan någon grundkurs i maskering eller lager av samtycke, och vill vi använda sådana modeller kan vi enkelt lägga till dem.

SNC kan användas när vi vill beskriva former av utlevnad som Rapeplay eller CNC utan att begränsa det till en särskild praktik eller utlevnadsdynamik - gemensamt är känslorna och upplevelserna de ämnar återskapa, på samma sätt som vid dominans och sadomasochism.

RNC kan användas för, ja, verkliga sexuella övergrepp. Beskriver någon sin utlevnad som RNC är det väldigt tydligt att någonting är väldigt tokigt, eller att det rör sig om en såpass avancerad utlevnad att begrepp inte kan fånga dem till att börja med.

För fiction blir distinktionen mindre dramatisk. SNC-fiction beskriver typen av berättelser som är vanliga på darkside, återgivelser av BDSM-sessioner, medan RNC-fiction beskriver den vanligare typen av NC-fiction där karaktärer verkligen blir våldtagna.

Distinktionen SNC och RNC är inte menade att vara en universell dikotomi eller applicerbar på alla situationer, utan en enkel introduktion som gör det tydligt när vi når former av utlevnad den inte kan beskriva - när vi lämnar den dikotomin blir det väldigt uppenbart att vi rört oss in på mer avancerat vatten och behöver lära oss en mer sofistikerad modell.

Ett bra begrepp är inte bara ett som är lätt att förstå och använda, utan lätt att missförstå rätt och att inte använda.

Sammanfattning


CNC är ett omtvistat begrepp med flera och ibland motsägelsefulla betydelser. Det har över tid gått ifrån att beskriva en sorts relationsdynamik, idag vanligare under namn som Free Use eller TPE, till att i yngre generationer beskriva dragningar till icke-samtycke under BDSM-paraplyet som helhet.

Det här leder till att icke-samtycke får en undangömd status i BDSM-världen där den ofta förstås enbart som sina mest avancerade former snarare än som en fullvärdig och nyanserad dynamik på samma sätt som dominans och sadomasochism. En möjlig konsekvens av det problemet är att vissa utövare väljer att kalla sin dragning för dominans, när den egentligen handlar om icke-samtycke.

Det leder också till att vi begränsar språket vi kan använda för att prata om dragningen och om känslorna och upplevelserna kring den. Dominans är en upplevelse, vi kan känna oss dominerade, sadomasochism är en upplevelse, vi kan känna oss sadistiska, CNC och rapeplay är praktiker, vi kan inte känna oss "CNC".

Det skapar även en separation mellan fiktion och utlevnadsvärlden. För dominans och sadomasochism används samma termer för både utlevnad och fiction, och det finns starka kulturella band mellan dem, men för icke-samtycke används helt olika språk, och det kulturella bandet mellan dem är betydligt svagare.

För avancerade former av utlevnad med icke-samtycke, som samtyckesförskjutning, blanket consent eller kommunikationsbegränsning, är det inte särskilt hjälpsamt för mig att använda ett samlingsord för att beskriva dem. Istället försöker jag beskriva dem direkt och på ett sätt där det framgår vad de faktiskt innebär.

För mig är det inte heller särskilt hjälpsamt att beskriva min dragning som en paradox eller praktik. Jag väljer därför att helt enkelt kalla den för vad den faktiskt dras till - icke-samtycke.

Nästa text kommer att beskriva vad den dragningen handlar om.
Problem och förslag för att prata om det svåra ordet

Tillagd 3 mar 18:29   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Vår kultur #cnc #rapeplay #noncon

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024