Logga inBli medlem
Redaktionella artiklar:   Alla (1624)   DS (220)   Samhälle (262)   Kultur (730)   Internationellt (35)   Shopping (55)

Kultur 14 okt 2014 av Alfie

Ny termin på The Academy

På BDSM- och fetischscenen i Sverige har det de senaste åren dykt upp fler och fler organisationer som har huvudfokus på fest och utlevnad, men organisationer som har haft sitt huvudsakliga fokus på utbildning har lyst med sin frånvaro. Fram tills för ungefär ett och ett halvt år sedan, vill säga. Det var då som The Academy öppnade sina portar, med syfte att sprida kunskap inom och utanför communityt om olika BDSM-praktiker samt om hur man gör sin utlevnad bättre, mer varierad och säkrare. Den här hösten är The Academys schema fullt med intressanta kurser och workshops. Darkside beslöt sig för att försöka få en liten pratstund med hjärnorna bakom det hela.

Vi sitter kring ett köksbord och pratar: Rebecca, som är headmistress för The Academy, Helena och j, som är utbildare inom organisationen samt Tessan, som är receptionist och maid på The Academys olika events. Det serveras te och vi hinner gå igenom minst tre kannor innan det blir en liten paus i samtalet. Det märks att de som sitter kring bordet är vana att prata och framför allt att föreläsa tillsammans; om någon tappar tråden fyller snabbt någon annan i och driver samtalet vidare. Det är svårt att inte dras med i den entusiasm The Academy har för att sprida kunskap och ge en plattform för diskussion kring BDSM och dess praktiker. När samtalet är över har jag redan anmält mig till minst en av höstens kommande workshops. Vi börjar med att låta The Academy presentera sig själva!

Vad är The Academy?

j: Vi är en utbildningsorganisation som vill sprida kvalitativa, säkrare praktiker inom BDSM. Vi letar upp workshophållare som är duktiga på att dela med sig av sina färdigheter och försöker att nå ut till fler och fler inom communityt. Vi vill att alla ska kunna delta i våra workshops och försöker därför hålla ner kostnaderna för deltagande. Vi håller allt från introduktionskurser inom BDSM till fortsättningskurser och utbildning på masterclassnivå. Vi fokuserar inte bara på utbildning inom communityt utan även på att sprida information till de som inte kan så mycket om BDSM. Vi har t.ex. samarbetat med Karolinska Institutet och RFSU då vi förläst om BDSM för studenter som läser olika vårdutbildningar på KI, vi har föreläst för Kärleksakuten som arbetar med sexualupplysning för unga och vi deltog i årets Stockholm Pride med föreläsningar och pröva-på-stationer i Kinkykvarteret.

Helena: Workshops är vår huvudverksamhet. Ofta blir det två i månaden. Vi anordnar även BDSM-fester, ofta i anslutning till någon workshop vi har gjort. Alla är välkomna att leka och umgås, oavsett om man har deltagit i workshopen eller inte och vi har inget medlemskrav. Sist hade vi en fest i anslutning till en workshop om animal roleplay där man kunde komma till festen i sin djurroll om man så önskade.

j: Vi gör uppträdanden också! Educational spectacles (lärorika uppträdanden), brukar jag kalla dem! På Stockholm Fetisch Weekend fick vi ett rum för oss själva på Fetish Fair där vi under en dag visade upp allt från pony play, caning och maid service till mummification. Det är underhållande smakprov på den bredd av aktiviteter som finns inom BDSM.

Hur väljer ni ämnen att hålla workshops kring?

Helena: Vi är alla vana utbildare så vi anordnar ofta gamla beprövade workshops som vi vet fungerar och vi vet att folk vill ha, men vi gör även workshops på förfrågan. Om vi får in förfrågan på ämnen som vi själva inte har så mycket erfarenhet av så söker vi upp föreläsare som har den kunskapen. Vi använder stor del av vår budget till att få hit internationella gäster. Exempelvis var vi med om att finansiera författarinnan Mollena Williams, vinnare av titeln International Miss Leather 2010, föreläsningsturné i Stockholm förra året.

j: Kort sagt lär vi ut det vi själva utövar. Vi har alla mångårig erfarenhet av BDSM och av att utbilda andra. Vi letar ofta efter ämnen som är kontroversiella eller som omges av fördomar och gör workshops om dem. Vi resonerar så, att om ett ämne är känsligt betyder det att folk ofta behöver prata om det och få mer kunskap om det. Exempelvis har vi haft workshops om knifeplay och vi ska snart ha en workshop om skillnaden mellan BDSM och misshandel. Vissa kurser går ut på att lära sig vissa färdigheter, t.ex. våra caningworkshops och våra kurser i maid training, men alla våra workshops handlar inte om praktiker och säkerhetsaspekter. Vissa handlar om mycket mer komplexa frågor, som hur BDSM tar plats i olika relationer, allt från att leka på klubb med någon man just träffat till att leva i en 24/7-relation.

Vilka personer vänder sig era workshops till?

Helena: Vi vill att alla ska känna sig välkomna på våra workshops, oavsett sexuell läggning och identitet. Det spelar ingen roll om du är transperson, dominant, poly eller fetischist, vi vill att alla ska känna sig säkra och inkuderade på våra utbildningar och kunna dela med sig av sina personliga erfarenheter i gruppen. Vi respekterar även att olika människor har olika inlärningsstilar, så det är ofta en blandning av ren föreläsning, demonstrationer, praktik och diskussioner.

j: Våra workshops är oftast väldigt interaktiva. Vi som workshopledare delar med oss av våra erfarenheter, men det handlar även om att gruppdeltagarna ska få dela med sig av sina kunskaper och berätta vad de tänker och tycker. Vi som lärare lär oss själva mycket från de workshops vi håller. Vi planerar att publicera vissa delar av det vi har arbetat med i våra workshops i bokform, bl.a. håller jag på att skriva en bok om maid training och vi har även andra publikationer på gång.

Har ni egna lokaler?

Rebecca: Nej,tyvärr, men vi har haft flera workshops på mitt wellness center We the People i Bromma och vi har hyrt lokaler i Hälsans hus på Södermalm. Där vet de vad vi håller på med för typ av utbildningar och ser positivt på det vi gör! Vi välkomnar alla som har en lokal att låna ut att kontakta oss. Vi samarbetar gärna med olika klubbar när det gäller att genomföra medlemsutbildningar i klubbens lokaler.

Hur ser ert samarbete med andra organisationer ut?

j: Vi vill samarbeta med alla! Det bästa arbetet sker över organisationsgränser, anser jag. Det finns en styrka i att vi är en separat organisation, som inte är knuten till någon speciell förening. Det gör det enklare för oss att samarbeta med olika klubbar och föreningar.
Rebecca: Vi samarbetar t.ex. med Club Wish på deras utbildningsdag den 18 oktober, vi har gjort workshops med BDSM Community Stockholm och med Queer as Fuck i Göteborg. Även om vi som driver The Academy bor i Stockholm är vi väldigt intresserade av att samarbeta med BDSM-organisationer runt om i Sverige.

Vad har ni för erfarenheter av att föreläsa för personer utanför communityt?

j: Folk är genuint intresserade av att veta mer om BDSM och vissa föreläsningar blir vi tillfrågade att hålla igen och igen, t.ex. föreläsningen för studenter som läser till t.ex. läkare och psykologer på Karolinska Institutet. Det är viktigt att låta folk fråga den där frågan som de alltid har velat fråga. Det är viktigt att svaret kommer från en person som lever med BDSM, inte bara någon som har läst om det eller forskat på det. Studenterna upplever att de aldrig får prata om det här på deras respektive utbildningar, så om man inte vet något om BDSM och sedan träffar en BDSM-utövare i sitt yrkesutövande är det lätt att det blir fel. Jag ser det som att vi lär ut empati och lyhördhet i första hand.

Hur ser ert workshopschema ut för hösten?

Rebecca: I oktober håller vi för tredje gången vår omtyckta CBT-workshop. I den går vi igenom anatomi samt tekniker och säkerhetsaspekter för ett bra utövande och tittar på vilka leksaker man kan använda, såväl vanliga hushållsattiraljer som man redan har hemma som specialutrustning man köper i butik. I oktober håller vi även en workshop om s/m och misshandel, den kommer att vara väldigt interaktiv. Vi kommer samtala om skillnaden mellan BDSM och misshandel, men även om överskridandet av gränser som ibland sker mellan BDSM-utövare. I november håller vi en intensivkurs i maid training där aspirerande maids genom praktiska övningar får lära sig hur man står, niger, serverar te, etc. I november har vi även en workshop som vi kallar Flogging in 3D, som handlar om hur man kan använda floggern på fler ställen än bara på ryggen och stjärten. Vid ett tillfälle när vi hade en uppvisning demonstrerade jag att det går utmärkt att använda floggern till att slå under någons armhåla. Om man kan sin anatomi och använder floggern på rätt sätt kan flogging bli en helkroppsupplevelse! I december har vi en workshop om ritualer och hur de kan användas i BDSM-relationer. Vi kommer att prata lite om syftet bakom ritualer men det kommer även finnas demonstrationer av olika sätt att bygga upp ritualer.

https://cc5.darkside.se/pres/newsbilder_manual/20141014_academy_2.jpg
Fotografi av James_Bondage

Vad har ni för framtidsplaner för The Academy, hur kommer det att se ut om fem år om ni fortsätter framåt?

Helena: Vi kommer att bli en svensk variant av Kink Academy som är en undervisningsorganisation baserad i USA. Duktiga föreläsare kommer att vilja komma för att göra utbildningar och BDSM-communityt i Sverige känner till oss och vad vi står för.

j: Vi hoppas på att nå ut till folk både inom och utanför communityt och att vi har samarbete med BDSM-organisationer som är intresserade av utbildning både inom Sverige och internationellt. Vi hoppas även på att kunna erbjuda information på flera olika sätt, t.ex. genom böcker och webbaserad information, allt för att kunskap ska vara enkelt att ta del av!

https://cc5.darkside.se/pres/newsbilder_manual/20141014_academy_3.jpg
Fotografi av James_Bondage
Alfie
14 okt 2014

26 apr: Lesbian Visibility Day
Kärlek och gemenskap i sexualitets- och identitetsmångfald
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2024